Kríza skracuje pracovný týždeň na štyri dni

  • Nezaradené
  • 18. februára 2009, 11:49
  • Autor:Viera Dusíková

Svetová hospodárska kríza dopadla aj na náš región. Plánované objednávky sa scvrkávajú na minimum. Veľkí zamestnávatelia postupne prepúšťajú ľudí a tým, ktorých zatiaľ neprepustili, zaviedli kratší pracovný týždeň a krátené mzdy. Väčšina podnikov zatrhla nadčasy. Výrobné spoločnosti šetria hlavne na energiách, telefónoch, jazykových kurzoch aj platoch.

Šetria všetci, no niektoré firmy majú problém sa k situácii otvorene vyjadriť. Najdramatickejšie prepúšťanie zažívajú v ON Semiconductore. Tu príde o zamestnanie celkovo až 380 ľudí. Doma ostávajú aj desiatky robotníkov zo Semikronu a iných výrobných prevádzok v našom okolí.

ON Semiconductor končí už v júni


Ťažké obdobie v elektrotechnickom priemysle urýchlilo plánované skončenie výroby v piešťanskom ONSemiconductore.  „Pocítili sme dramatické zníženie predaja našich výrobkov, najmä v štvrtom kvartáli minulého roka,“ uviedol viceprezident a generálny manažér ON Semiconductor v Európe, Brent Wilson.  „V rámci úsporných opatrení sme pristúpili k odstávkam výroby na 4–6 týždňov v prvom a druhom kvartáli tohto roku. A to by sa malo dotknúť aj slovenskej spoločnosti.“  ON Semiconductor urýchľuje naplánované uzavretie závodov. Týka sa to aj piešťanskej prevádzky. Namiesto novembra, výrobu ukončia už v júni tohto roka. 
„Prepúšťanie pracovníkov, ktoré sme pôvodne plánovali v máji, sa začne už na konci februára a skončí sa v júni, alebo v júli.“ O prácu tak príde 380 zamestnancov z výroby. Na urýchlení skončenia závodu sa podľa viceprezidenta podpísali zastaralé technológie a výrazne znížený dopyt zákazníkov. ON Semiconductor aj naďalej zachováva na Slovensku centrá globálnej podpory a vývojové centrum v Bratislave, v ktorých je zamestnaných asi 230 ľudí. Na otázku, kam sa piešťanský závod presunie, viceprezident odpovedal: „Produkty, ktoré sme vyrábali v Piešťanoch, budeme naďalej vyrábať v našich závodoch v Spojených štátoch, Belgicku, Česku, Japonsku a Malajzii. Uvoľnené budovy našej spoločnosti v Piešťanoch chceme predať, alebo prenajať.“

Vacuumschmelze má málo objednávok


Nepriaznivý dopad krízy zažívajú aj vo firme Vacuumschmelze so sídlom v Hornej Strede. Zaznamenali sme výrazný pokles objednávok, a preto sme naše kapacity aj náklady prispôsobili novej situácii,“ objasňuje výkonný riaditeľ Franz Jozef Schult.  „Tieto kroky sme vykonali preto, aby sme neohrozili hospodársku stabilitu firmy. Pokúšame sa nájsť riešenia, aby nevýhody, ktoré z tejto situácie plynú, boli podľa možnosti nepatrné. Bohužiaľ, koniec napätej situácie nevie nik predpokladať, dúfam že v priebehu roka zažijeme viditeľné zlepšenie situácie.“

Aj Semikron šetrí


Aj v spoločnosti Semikron vo Vrbovom krízu pocítili na znížení objednávok. Spoločnosť niektorým zamestnancom skrátila pracovný týždeň na štyri dni a za voľný piatok im vypláca 60 percent mzdy.  „Museli sme pristúpiť aj k znižovaniu pracovníkov,“ informoval nás riaditeľ Štefan Starovecký. „Ale len čo sa trh oživí a získame väčšie objednávky, uvoľnených zamestnancov zavoláme späť na svoje miesta.“ V Semikrone v dôsledku hospodárskej krízy znížili plánovaný odbyt o päťdesiat percent, znížili zásoby a presunuli plánované investície na neskoršie obdobie a minimalizujú straty na nevyhnutnú úroveň. „Výrobu sme prispôsobili objednávkam. V júli pripravujeme presun ďalšej výrobnej linky z materskej spoločnosti v Nemecku na Slovensko. Aj týmto spôsobom vyjdeme v ústrety našim ľuďom, pretože získame späť časť zrušených pracovných miest. V rámci jestvujúcich projektov kvalifikujeme u zákazníkov naše nové výrobky určené pre oblasť využitia obnoviteľných zdrojov energií,“ dodáva Starovecký.

Chirana neprepúšťa


V Chirane-Dental v Piešťanoch spôsobila hospodárska kríza neistotu najmä v odbyte výrobkov. „Neistotu však v prvom rade spôsobilo silné euro a oslabenie zahraničných mien v krajinách, kam smeruje náš vývoz,“ informoval nás riaditeľ Miroslav Nerád. Aj tejto spoločnosti, podobne ako v celej Európe, zaznamenali horšiu dostupnosť finančných zdrojov z bánk a lízingových spoločností. Výrobné aktivity tu racionalizovali len do výšky aktuálnych objednávok s dvadsaťpercentným navýšením a obchodné aktivity podporujú ďalšími marketingovými nákladmi.
Hlavnú výhodu v našej politike vidíme v pripravenosti Chirany-Dental priniesť na trh nové výrobky s vyššími parametrami. Tie chceme uviesť na svetovej výstave IDS v Kolíne nad Rýnom už v marci,“ stavia na novinky riaditeľ Nerád. Na otázku, či v tomto podniku chystajú prepúšťanie, riaditeľ odpovedá: „Pre obdobie krízy sme pripravili variant, v ktorom vyplatíme našim zamestnancom stopercentné mzdy s možnosťou odpracovania už zaplateného výkonu v neskoršom období podľa modelu Volkswagen. Úspory hľadáme v súčasnosti v marketingových nákladoch a ďalšiu úsporu čakáme po zaradení nových výrobkov v druhom polroku 2009.“

Stakotra je nad vodou


Dopad hospodárskej krízy zatiaľ výrazne nepocítili len v jednej z opýtaných firiem – v piešťanskej spoločnosti Stakotra Manufacturing. Podľa riaditeľa Petra Kabáta nemenia svoje výrobné ani obchodné plány a nechystajú sa prepúšťať zamestnancov a ani vykonávať žiadne úsporné opatrenia. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava