Autor seriálu A je to! sa dal na psychoanalýzu

  • Nezaradené
  • 17. februára 2009, 12:45
  • Autor:Viera Dusíková

Vraj sa Sigmund Freud pri práci smial. „A čo vy?“ – pýta sa autor výstavy Humor a psychoanalýza – Vladimír Jiránek. Jeho elegantná irónia sa k nám prihovára z kresieb, ktorých výstavu prišiel minulý týždeň do Domu umenia otvoriť veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Vladimír Galuška.

Jiránek z hĺbky svojej duše obdivuje myšlienky a výroky známeho viedenského lekára a psychoanalytika Sigmunda Freuda. V čase, keď každý štvrtý Američan má svojho osobného lekára duše, je táto téma nanajvýš aktuálna.
Freud v Piešťanoch opäť ožil vďaka Jiránkovi, ktorý ale zdôrazňuje, že psychoanalýza nakoniec nemusí byť to, čo je pre nás nevyhnutne nutné… Jiránkov kreslený psychológ napríklad naučí chorého človeka mať rád ľudí, ale vzápätí mu rukou ukáže na dvere so slovami – a vypadnite! No povedzte, niet nad osobné príklady!
V maestrových kresbách je klasické vtipkovanie o manželstve, sexualite a intímnom živote. Český karikaturista cez Freuda radí: „Predpíšte mi prášok na spanie s niekým iným, pán doktor!" Nešťastnému pánovi Mráčkovi zasa zasolí: „Mali ste radšej zostať nešťastný, pán Mráček…"
Na otázku, ako vníma výstavu, český veľvyslanec odpovedal: „Jiránkovu tvorbu obdivujem už dlhé roky. Deti aj dospelí milujú jeho Pata a Mata, mnohí z nás sa vidia v týchto postavičkách. Jiránkova kresba je jednoduchá, výstižná a veľavravná.
A Freud? Zostáva pre mňa typom stredoeurópana. Narodil sa síce v Příbrami na Morave, preto si ho prisvojujeme aj my, Česi. Ale žil aj v Lipsku – takže je aj Nemec. Freud sa narodil v období Rakúsko-Uhorska, takže jeho myšlienky si za svoje vzali okolité národy. A tak ho vlastnia vlastne všetci."

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel