Zaplavia nás vyseparované smeti?

  • Nezaradené
  • 12. februára 2009, 10:11
  • Autor:Michal Petruška

Spoločnosť Marius Pedersen odvážajúca z našich ulíc komunálny odpad oznámila v pondelok 26. januára mestu Piešťany, že pozastavuje niektoré vývozy separovaného odpadu. „Listom nám oznámili, že pozastavujú pondelňajší vývoz 1100-litrových nádob na plasty zo sídlisk, mesačný vrecový zber PET-fliaš zo sídliska Floreát a zber kartónu z firiem v meste, ktorý vykonávali raz týždenne,“ hovorí Ján Baranovič, vedúci referátu životného prostredia na mestskom úrade.

Najkritickejšia situácia bude podľa J. Baranoviča na sídliskách, kde hrozí preplnenie nádob: „Pondelňajší zber sme zaviedli, pretože štvrtkový nestačil. Hrozí nám neporiadok v okolí zberných nádob a preplnenie kontajnerov na netriedený odpad. Zber PET-fliaš na Floreáte a papiera od podnikateľov iniciovala samotná spoločnosť, a je teda na nej, či bude v ňom pokračovať.
Problémom je, že vývozca odpadu v decembri spracoval harmonogram vývozov, ktorý bol doručený obyvateľom, a teraz sa má meniť či rušiť. Najhoršie však je, že ľudia môžu stratiť návyk triediť odpad, ktorý si budujú od roku 1992, keď sa so separovaným zberom začalo na Trajane a sídliskách Juh a A. Hlinku."
Firma Marius Pedersen zdôvodňuje svoj postup novovzniknutou situáciou na trhu s druhotnými surovinami. „Svoje zmluvné povinnosti voči mestu Piešťany vo vývoze separovaných odpadov sme dokázali plniť za normálnej situácie, keď sme za vyzbieranú surovinu dostávali zaplatené… V súčasnom deformovanom prostredí, keď za niektoré suroviny nedostávame zaplatené nič, respektíve musíme za spracovanie či znehodnotenie platiť, nedokážeme z vlastných zdrojov vykrývať naše náklady, nieto ešte dotovať separovaný zber v meste," píše spoločnosť v liste, v ktorom tiež žiada predstaviteľov mesta o stretnutie, na ktorom by sa malo nájsť riešenie situácie.
Predstavitelia mesta a spoločnosti Marius Pedersen sa stretnú na rokovaní dnes, v utorok 3. februára. „Budeme trvať na triedení odpadu a jeho vývoze, takisto aj na dodržaní stanovených harmonogramov. Vývoz separovaného odpadu od občanov je zmluvne podchytený tak, že je bezplatný, budeme trvať na dodržaní zmluvy, ktorá platí až do septembra 2010," hovorí Ján Baranovič.
Nevylučuje tiež, že odvoz separovaného odpadu od podnikateľov aj občanov môže mesto podporiť dotáciou na jeho zhodnotenie. Tú by si totiž radnica kompenzovala príspevkom z recyklačného fondu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava