Služby mesta objednali kontrolu statiky lámp

  • Nezaradené
  • 12. februára 2009, 08:03
  • Autor:Michal Petruška

Statiku železných stĺpov pouličného osvetlenia preverí v priebehu februára a marca firma OPRaS-TZ z Trnavy. „Objednávku sme im poslali v utorok 3. februára. Kontrolu sme plánovali na jar 2009 podľa vývoja počasia. Vôbec to nesúvisí s tým, že niekde spadla lampa. Peniaze na túto kontrolu boli naplánované a schválené v návrhu rozpočtu na rok 2009,“ hovorí Peter Fiala, manažér strediska údržby Služieb mesta Piešťany.

Zamestnanci firmy Opras-TZ podľa jeho slov preveria približne 260 železných stĺpov, čo je asi desať percent zo všetkých oceľových stĺpov v meste. „Na uliciach, kde sa takéto pouličné osvetlenie nachádza, sme námatkovo vybrali tie, ktoré sa skontrolujú. Napríklad na Krajinskej ceste tak skontrolujeme osem stožiarov. Pravidlom však je, že ak sa nájde porucha na niektorom stĺpe, skontrolovať sa musia aj susedné. Nejaký počet teda máme v rezerve.
Kontrola bude zameraná len na statiku stĺpov, ktorú firma preverí v troch bodoch," konkretizuje mestský manažér Fiala práce, ktorých dokončenie bude závisieť aj od poveternostných podmienok a počasia. Premeranie statiky jedného stĺpa vychádza na 11 eur bez DPH a celkovo majú služby mesta na tento účel vyčlenených 2860 eur.
Podľa odborníka v tejto oblasti Ing. Petra Žúbora sa spomínané merania vykonávajú ultrazvukovým hrúbkomerom, ktorý odhalí opotrebenie pôvodného materiálu. „Stožiare lámp nám ,vyhnívajú‘, pretože sú podmývané dažďovou vodou a ničené koróziou. Ak defektoskopia odhalí úbytok materiálu vyšší ako 50 percent, spravidla musí nasledovať výmena stožiara," hovorí Peter Žúbor.
„Najviac poškodené sú stĺpy, ktoré majú takzvané „pätice", teda ochranné kryty vodičov. Svojou troškou k nadmernej korózii prispievajú aj naši štvornohí priatelia," dopĺňa Peter Fiala. Podobná kontrola sa podľa neho v posledných rokoch v Piešťanoch nerobila, a teraz sa popri nej spraví aj takzvaná pasportizácia pouličného osvetlenia, teda podrobný zoznam a plán, kde sa aké stĺpy a rozvodné skrine nachádzajú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava