Prilba nie je iba na okrasu

  • Nezaradené
  • 12. februára 2009, 12:24
  • Autor:Michal Petruška

Od prvého februára platí pre deti povinnosť nosiť pri bicyklovaní ochrannú cyklistickú prilbu. O tom, že nejde len o módny doplnok, ale potrebnú vec, sme sa zhovárali s inžinierom Karolom Glamošom z Elektrotechnického výskumného a projektového ústavu v Novej Dubnici.

Je cyklistická prilba konštrukčne niečím zvláštna, čo jej ochranné vlastnosti znásobuje?
– Hlavnou funkciou ochranných prílb je tlmenie časti nárazovej energie, čím sa zmenšuje energia nárazu, ktorému je hlava vystavená, a tým sa znižuje riziko úrazu hlavy. Prilba nemôže chrániť vždy pred úrazom, ale pri jej používaní sa pravdepodobnosť vzniku úrazu alebo jeho rozsahu podstatne znižuje.
Konštrukcia prilby sa pri náraze a stlmení energie môže negatívne zmeniť. Preto by sa mala prilba, ktorá už bola vystavená nárazu, vymeniť za novú, aj keď na nej nevidno žiadne poškodenie.
Ako odlíšiť vhodnú prilbu od zlej?
– Rôzni výrobcovia používajú rôzne materiály a rôzne konštrukcie prílb. V zásade majú prilby spĺňať nasledovné podmienky: mať dostatočnú pevnosť proti nárazu a byť odolné pri bežnej manipulácii; nesmú mať prvky, ktoré by mohli pri bežnom používaní spôsobiť zranenie (nity, ostré hrany, hroty a pod.); mať primerane nízku hmotnosť; byť vetrané; umožňovať ľahké nasadzovanie a snímanie; umožňovať použiteľnosť spoločne s okuliarmi; zásadne neovplyvňovať sluchovú vnímavosť používateľa v cestnej premávke; musia chrániť čelo, šiju, spánky a temeno používateľa.
Ako prilby testujete?
– Prilby pre cyklistov a pre používateľov skejtbordov a kolieskových korčúľ sa skúšajú z hľadiska schopnosti tlmenia nárazu na plochú podložku a pri páde na obrubník, pričom pri predpísaných energiách dopadu (stanovených na základe predpokladaného nárazu) musia prilby utlmiť úder tak, aby zrýchlenie skúšobnej hlavy nepresiahlo 250 g. Taktiež nesmie dôjsť k prerazeniu prilby.
Skúšky pevnosti a nevykonávajú len pri bežných klimatických podmienkach, ale aj pri vysokých teplotách +50 °C, pri nízkych teplotách -20 °C, ako aj po vystavení prílb tzv. umelému starnutiu. Skúša sa aj pevnosť uchytenia vložky prilby pri dynamickom namáhaní, a tiež účinnosť upevnenia.
Tu sa pri dynamickom pôsobení danou energiou nesmie prilba zošmyknúť zo skúšobnej hlavy. Prilba tiež svojím tvarom nesmie obmedzovať zorné pole – výhľad používateľa viac, ako stanovuje príslušná technická norma. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav