Nové autobusy už brázdia ulice

  • Nezaradené
  • 12. februára 2009, 10:38
  • Autor:Adriana Drahovská

Na linkách mestskej dopravy v Piešťanoch už premávajú ďalšie tri nízkopodlažné autobusy. Na slávnostnom uvedení do prevádzky ich v piatok na Námestí slobody symbolicky odštartoval prestrihnutím pásky predseda predstavenstva Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Trnava Milan Hulka spolu s primátorom Remom Cicuttom. Jedno z vozidiel i pokrstil pripraveným šampanským.

Návštevníkom podujatia, ktorí si mohli pristavené autobusy poprezerať zvonku i zvnútra, spríjemnila mrazivé popoludnie aj finalistka SuperStar Petra Kepeňová.
Ako nás informovala Drahomíra Moretová z kancelárie primátora mesta, výmena celého vozového parku pozostávajúca zo siedmich autobusov sa uskutočnila na základe zmlúv medzi mestom Piešťany a SAD Trnava.
„Piešťany sú jediné na Slovensku, ktoré majú autobusy aj so špeciálnou úpravou na prepravu vozičkárov," uvádza. Okrem lepšieho výkonu motora nové vozidlá cestujúcim ponúknu aj pohodlnejšie sedadlá a klimatizáciu. Prvý nízkopodlažný autobus, určený aj pre ľudí na vozíčku, u nás začal premávať ešte v roku 2007, a tak vodiči SAD získali už s touto novinkou skúsenosti.
Jazdu si pochvaľujú, vidia však i nedostatky. „Výhodou je, že ľudia nemusia chodiť po schodoch a starší alebo imobilní ľudia pohodlne nastúpia," hovorí jeden z nich. Vozičkári by sa však mali pripútať bezpečnostnými pásmi. Aj voľné sedadlá v stredovej časti vozidla sú vybavené pásmi.
„Stalo sa mi, že jedna cestujúca sa nepripútala, nedočiahla nohami na zem, a keď som musel prudšie zabrzdiť, dosť nešťastne spadla," vysvetľuje vodič. Majú problém i vtedy, keď človek na vozíku nastupuje sám.
„Musím najprv zatvoriť predné dvere, ísť za ním, vybrať od neho peniaze za lístok alebo vziať čipovú kartu, a až potom môžem vpustiť ostatných cestujúcich," dodáva. Podľa vodiča sa tým čas strávený na zastávke predlžuje a je pre nich lepšie, ak telesne postihnutý cestuje s asistentom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel