Kde nájsť vhodné miesto pre OBI

  • Nezaradené
  • 12. februára 2009, 11:21
  • Autor:Michal Petruška/ (red)

V PT č. 5/2009 sme informovali o zámere spoločnosti OBI vybudovať predajňu sostavebným materiálom a potrebami pre remeselníkov na poli oproti Tescu za autobazárom. Spoločnosť preto požiadala radnicu o zmenu územného plánu, ktorý by ornú pôdu predefinoval na plochu určenú pre občiansku vybavenosť.

Mestská rada však neodporučila poslancom zahlasovať za túto zmenu. Poslankyne Jana Bartošová, Iveta Babičová (obe SDKÚ-DS), Mária Beňová a Eva Kolláriková (obe Smer-SD) sa totiž obávajú, že cez pozemok môže v budúcnosti viesť južný obchvat mesta a upozorňujú tiež, že v meste je viacero nevyužitých plôch, ktoré by predajni mohli poslúžiť. Architektka Jana Bartošová nás upozornila na dve z nich – areál niekdajšej Chirany na Vrbovskej ceste a areál bývalej Tvorby na Bratislavskej ceste.
Možnosť č. 1 – Tvorba
Zaujímavé je, že práve v areáli niekdajšej Tvorby sídli nábytková dielňa a sklady spoločnosti DAVID interier dizajn, s.r.o. Konateľkou spoločnosti je poslankyňa a členka mestskej rady Jana Bartošová. Jej spoločníčka a majiteľka firmy DAVID interier dizajn Božena Dávidová vlastní v lokalite pozemky s výmerou 3390 metrov štvorcových.
Na otázku, či upozornenie kolegov poslancov a verejnosti na vhodnosť areálu Tvorby pre zámery spoločnosti OBI nesúvisí práve s týmto faktom a nejde o lobizmus, odpovedá Jana Bartošová nasledovne: „Tieto dve veci nemajú nič spoločné. DAVID interier dizajn nehodlá predať svoje pozemky. Na mysli som mala parcely, ktoré vlastní Rozvoj Piešťany. Tie boli na predaj, už keď sa hľadal pozemok pre Lidl. Okrem toho, upozornila som predsa aj na iné lokality."
Predseda predstavenstva družstva Rozvoj Piešťany Marián Škorník nám potvrdil, že približne 14 500 metrov štvorcových v spomínanej lokalite je na predaj: „Rokujeme s viacerými záujemcami, no ešte nič nie je isté. K tomu, či sa sem hodí predajňa OBI, sa neviem vyjadriť. Záujemcovia, s ktorými o predaji rokujeme, chcú na mieste zriadiť obchodné priestory – od potravín až po priemyselný tovar."
Vedúca referátu územnej správy MsÚ Jana Vítková potvrdzuje, že parcely v areáloch Tvorby aj Chirany sú funkčne využiteľné pre zriadenie predajní. Upozorňuje však, že pri zariadeniach typu OBI treba zvážiť a vyhodnotiť dopravné požiadavky, spojené s rozsahom a sortimentom takéhoto obchodného zariadenia.
„Potrebné je vyriešiť dopravu vo väzbe na zásobovanie, parkovanie zamestnancov aj zákazníkov. Takéto zariadenia sú zväčša veľké s vyššími nárokmi práve na zvládnutie bezkolíznosti všetkých súvisiacich druhov dopravy," povedala Jana Vítková.
Predajne OBI sú podľa našich informácií skutočne zariadeniami, odkiaľ si zákazník bežne odvezie všetok materiál potrebný na stavbu celého rodinného domu. Pred stavebnými firmami ich však viac uprednostňujú ľudia, ktorí si dom stavajú alebo prerábajú svojpomocne.
Nejde o rivalitu?
Kde vidí vhodnú lokalitu pre tento typ predajne, sme sa spýtali aj poslankyne mestského zastupiteľstva a členky mestskej rady Márie Beňovej (Smer-SD), ktorá je konateľkou stavebnín Stamix, s.r.o., sídliacich na Obchodnej ulici v „Kanade", a tiež
nesúhlasí so zmenou územného plánu tak, ako to žiada spoločnosť OBI.
„V princípe nemám nič proti OBI, no nemusia prejsť všetky zmeny územného plánu v prvom kole. Cesta od cintorínu k Tescu je už dnes preplnená a bola by asi ešte viac. Prioritou je pre mňa štúdia, ktorá ukáže, ako to má vyzerať s južným obchvatom mesta," vysvetľuje Mária Beňová.
Súvislosť s tým, že sa poslankyňa a podnikateľka obáva konkurencie pre rodinný obchod so stavebninami, vylučuje. „Niečo také odmietam. V minulosti nás dokonca OBI oslovilo s ponukou spolupráce," hovorí.
Kaufland či Avent
Mária Beňová vidí problém s miestom pre predajňu v širších súvislostiach. „Myslím si, že by mesto mohlo predať spoločnosti OBI svoj pozemok pri Kauflande a za utŕžené peniaze postaviť plaváreň, napríklad na pozemku pri futbalovom štadióne," navrhuje.
Inou vhodnou lokalitou je podľa nej areál, odkiaľ sa koncom minulého roku vysťahovala firma Avent. Alternatív je tak, zdá sa, dosť. Uvidíme, či poslanci dokážu rozkázať neviditeľnej ruke trhu.

Kde má stáť OBI?
Zaujíma nás váš názor. Napíšte nám, kde by bolo najvhodnejšie miesto pre vybudovanie predajne OBI. Je vhodnejšia lokalita mimo mesta alebo treba uprednostniť „hluché" nevyužité miesta?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek