Chrípka je tu!

  • Nezaradené
  • 12. februára 2009, 11:05
  • Autor:(ad)

Chrípkové obdobie sa začalo už minulý týždeň a lekári očakávajú, že počet chorých sa bude zvyšovať. V neďalekých Sokolovciach si školáci užili dlhšie prázdniny a od pondelka zaznamenávajú väčší nápor aj ambulancie pre dospelých.

Podľa krajskej epidemiologičky Miriam Ondicovej úroveň chorobnosti prekročila v okrese Piešťany v 4. aj v 5. kalendárnom týždni hodnoty porovnateľné s rovnakým obdobím minulého roka.
„V okrese Piešťany lekári ošetrili od pondelka do piatka pre akútne respiračné ochorenia celkom 1392 pacientov, z toho 900 detí do 26 rokov a 492 dospelých. Za týždeň tak stúpol počet pacientov s týmito ochoreniami o 237. Typickú chrípku lekári diagnostikovali u 333 osôb." Najviac sú ohrozené deti do päť rokov, ale stúpa chorobnosť aj u školákov a stredoškolákov.
Všeobecná lekárka Eva Jurgová v pondelok ráno do desiatej ošetrila vo svojej ordinácii v Piešťanoch sedem pacientov s virózou a predpokladá, že tieto počty rýchlo porastú. „Chorí pribúdajú už od minulého týždňa a ochorenie má o čosi ťažší priebeh ako zvyčajne. Už po pár dňoch dochádza k bronchitídam, zaznamenali sme aj zápal pľúc, tak predpisujeme aj antibiotiká."
Prvými príznakmi chrípky sú malátnosť, slabosť, bolesti hlavy a kĺbov. „Prebieha skôr bez vysokých teplôt," hovorí lekárka. Ako prevenciu odporúča pohyb na čerstvom vzduchu a vyšší prísun vitamínu C.
Na očkovanie je podľa nej už neskoro. „Kým si organizmus vytvorí protilátky, trvá to približne 14 dní," vysvetľuje. Na zmiernenie prvých príznakov pomáha užiť klasický Paracetamol.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín