O niekdajšie učilište sa zaujímajú vysokoškoláci

  • Nezaradené
  • 9. februára 2009, 11:50
  • Autor:Adriana Drahovská

O areál zrušeného SOU vodohospodárskeho na Komenského ulici majú záujem až dve vysoké školy. Prvou je Univerzita Cyrila a Metoda v Trnave, druhou Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Bratislava. Obe školy už majú v Piešťanoch svoje pracoviská a študentov.

Riaditeľ Inštitútu fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (IFBLR) Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave,  MUDr. Jozef Beňačka nám prezradil, že v budovách, ktorých vlastníkom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK), by chceli okrem učební, prednáškových sál či internátu zriadiť napríklad aj balneologické či rehabilitačné centrum. To by potom mohli využívať obyvatelia regiónu a študenti pre svoju prax.

Areál za 9 miliónov eur nepredali


IFBLR, ktorý sídli na Rázusovej ulici v budove bývalej základnej školy, potrebuje podľa riaditeľa najmä väčšie priestory, lebo počet ich študentov počas posledných troch rokov vzrástol. „V minulom roku sa prihlásilo viac ako tristo záujemcov, a dnes máme 600 študentov denného a externého štúdia," hovorí. So samosprávnym krajom rokujú o získaní učilišťa už od jesene 2007 a pôvodne si ho chceli len prenajať.
Problémom však bola výška nájomného. Budovy SOU, ktoré opustili poslední učni v júni pred dvomi rokmi, neskôr VÚC ponúkol na predaj za približne 9 miliónov eur (280 mil. Sk) ako nepotrebný majetok. Komplex tvoria školské priestory, internát, jedáleň s kuchyňou, telocvičňa, dielne, kotolňa, garáž, trafostanica a priľahlé pozemky. Ani po troch kolách výberového konania sa však kupec nenašiel.
Ako nám povedal hovorca TT SK Ivan Krajčovič, župa plánuje vyhlásiť aj štvrté kolo, tentokrát bez stanovenia minimálnej ceny. „Určite nebudeme tento majetok predávať za symbolické euro, suma za predaj by mala byť primeraná," hovorí.

O budovy sa aj podelia


Jozef Beňačka, ktorý je tiež poslancom mestského zastupiteľstva (nezávislý), potvrdil, že o areál sa mienia uchádzať i naďalej. Cenu, ktorú univerzita ponúkne, zatiaľ neuviedol. „Bude závisieť od podmienok predaja," hovorí, „o prenájme sme v podstate boli dohodnutí už vo februári. Priestory potrebujeme, dobudúcna plánujeme bakalárske štúdium rozšíriť na magisterské, máme pripravený akreditačný spis na smer Primárna prevencia a klinická výživa."
Inštitút má zámery zriadiť i ďalšie študijné odbory, napríklad manažment v kúpeľníctve a zdravotníctve. Podľa riaditeľa sa nebránia ani spolupráci s ďalšími záujemcami o budovy bývalého SOU.
„Riešením by bolo aj nejako priestory rozdeliť, rozparcelovať, školské využiť na vzdelávanie a ostatné na iné aktivity." Inštitút získal akreditáciu pre študijný program fyzioterapia, balneológia a liečebná rehabilitácia v roku 2004.
Zámerom jeho zakladateľov bolo, aby fyzioterapeuti mohli získať vysokoškolské vzdelanie. Ich študenti praxujú v kúpeľných, zdravotníckych a rekreačných zariadeniach v meste. Prvých 114 absolventov získalo bakalársky titul minulý rok.
O tom, aké plány má s areálom učilišťa Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Bratislava, prinesieme informácie v ďalšom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav