VZÁCNA FLÓRA OKOLO NÁS: TRI OBRÁZKY

  • Nezaradené
  • 3. februára 2009, 11:22
  • Autor:František Bača

Žltou turistickou značkou z Kolonádového mosta na strane Kúpeľného ostrova, cez obec Banka a chatovú osadu popri potoku prídeme asi za jednu hodinu na miesto s názvom Tri obrázky alebo k Obrázkovej hore. Je to pekné miesto na oddych, posedenie i meditáciu, s prameňom čistej vody, ktorá napája potôčik. Je tu aj odpočívadlo s informačnou tabuľou, ktorá je súčasťou nedávno zriadeného náučného chodníka. Dolinou doľava možno pokračovať smerom na Zlatý vrch, rovno na Ahoj a sedlo Havrana.

Les tvoria bučiny, dubiny na slnečnejších miestach, prímesou je javor horský, jaseň úzkolistý, javor poľný a ojedinele aj smrek obyčajný. Podrast tvoria hlohy, driene, svíby, na okrajoch baza čierna či lieska obyčajná. Bylinný pokryv je pestrý hlavne na jar. Práve tu, na malom priestore nájdeme viacero druhov fialiek, ako je fialka lesná, Rivinová, srstnatá, voňavá či biela.
Prv než sa les zahalí do zeleného šatu, ponáhľajú sa vykvitnúť chochlačky, veternice, nátržníky, lesné druhy ostríc, hrachor jarný, pľúcniky a celá paleta ďalších teplomilných druhov. Po vyrašení lístia na stromoch v podraste sa darí len tienistým druhom, ako sú iskerníky, zubačky a z orchideí je to vstavač bledý, kvitnúci začiatkom mája.
Mnohoročným pozorovaním tejto lokality prichádzam k záveru, že ide o najbohatšiu lokalitu húb v blízkosti Piešťan. Huby tu rastú celý rok. Ich svet je tajomný, zložitý, veľmi pestrý, a preto v mnohom nepoznaný. Mnohí návštevníci týchto miest zberajú hlavne všeobecne známe huby, ako sú masliaky, suchohríby, plávky pečiarky či bedle.
Áno aj tie tu rastú, dokonca vzácne odrody z týchto druhov. Veď napr. len bedlí u nás rastie asi desať druhov a viaceré z nich sú nejedlé. Hubári skutoční, ak siahnu po vhodnej literatúre, objavia nový svet húb. Aj tu sa však podpisuje pod ich výskyt zmena klímy, hlavne deficit vlahy.
Ak je teplá jeseň a teplejšia zima, nájdeme tu mnoho relatívne vzácnych hlavne drevokazných húb. Tie majú za úlohu spracovať odumierajúcu drevnú hmotu na látky, ktoré v podstate obohatia les o potrebné živiny pre množstvo ďalších organizmov. Najväčším objavom je tu prášnica závojová, elegantná biela prášnička dorastajúca do výšky 10 cm. Je zákonom chránená a prakticky ani nepoužiteľná.
Sýto červenofialové lesklé klobúky pečeňovca dubového nájdeme zriedkavo na päte starých pňov dubov. Na padnutých duboch rástli ešte nedávno hojne hlivy dubové, pľúcne a vždy sa nájde aj hliva ustricovitá, ktorá je jedlá a liečivá. Je obdivuhodné, ako vyrastá z hrubej zvrásnenej kôry aj živých pňov.
Celú zimu sa na konároch bazy čiernej objavujú ušká uchovca bazového (Judášovo ucho). Podobná uchovka pásikavá cudzopasí na duboch. Pevník chlpatý je častou žltou rozliatou hubou na listnáčoch všeobecne. Na hnijúcich kmeňoch bukov tu rastie vzácne koralovec bukový.
Vzácnosťou Troch obrázkov je výskyt mloka obyčajného v priezračne čistej vode potôčka a priľahlých jazierok. Vzhľadom na ústup vhodných biotopov je stále vzácnejší v našich podmienkach. V zime sa zahrabe do piesčitého dna, na jar sa liahnu mláďatá.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav