Kríza klope na dvere, nezamestnanosť stúpa

  • Nezaradené
  • 3. februára 2009, 11:30
  • Autor:Adriana Drahovská

Dopady svetovej krízy začínajú byť v zjednotenej Európe citeľné. Firmy rušia výrobu, nezamestnanosť sa zvyšuje, voľných pracovných miest ubúda. Ako vyzerá aktuálna situácia na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch sme sa opýtali jeho riaditeľa Miloša Tamajku.

Finančná kríza zasahuje svet, dotýka sa aj piešťanského regiónu?
– Určite, hoci v Piešťanoch a okolí nie je sústredených veľa priemyselných firiem, pokles výroby sa začal už minulý rok Aventom a pokračuje s ON Semiconductorom, ktorý sťahuje výrobu z Piešťan. Predpokladáme, že kríza dorazí tento rok.
Zvýšila sa aj miera nezamestnanosti?
– Áno. Do polovice januára sme zaevidovali viac ako dvesto uchádzačov o zamestnanie. Toľko býva za celý mesiac. Ku koncu roka sme mali celkový počet evidovaných nezamestnaných 1675, ku dnešnému dňu (20. 1.) ich máme 1886. Miera nezamestnanosti sa zvýšila zo 4,29 na 4,94 percenta.
Máte nahlásené ďalšie hromadné prepúšťanie?
– Hromadné prepúšťanie nám nahlásil Veľkopek, ale rušia prevádzku v Trenčíne. Keďže sídlo majú v Piešťanoch, miestne príslušný je náš úrad. Na druhej strane Vacuumschmelze hlásil ukončenia dohôd ku koncu roku v Novom Meste nad Váhom, ale my sme už vedeli, že okolo 30 nezamestnaných sa bude evidovať u nás.
Hovorí sa o tom, že ubúda i voľných miest, je to pravda?
– Je to tak. Firmy sťahujú voľné pracovné miesta alebo povedia, že situácia je kritická a nemajú v pláne prijímať nových zamestnancov, aby nemuseli prepúšťať. Mávali sme v ponuke aj 600 voľných pracovných miest, teraz je to okolo dvesto.
Ako ste pripravení na takúto situáciu, máte krízový scenár?
– Stála komunikácia prebieha medzi ÚPSVaR a spoločnosťou ON Semiconductor. Naši pracovníci chodia do terénu, distribuujú všetky materiály a informujú zamestnancov. Keď sa prídu zaevidovať, majú so sebou potrebné doklady a môžeme konať rýchlejšie. Situáciu by mali riešiť aj nové celoslovenské projekty politiky zamestnanosti. Zatiaľ ešte nie sú oficiálne zverejnené, preto ich nemôžem konkretizovať, ale nejaké kroky sme už urobili.
Oslovujeme veľkých zamestnávateľov, ako napríklad Slovenské liečebné kúpele Piešťany a Beakert Hlohovec a budeme sa zameriavať na to, aby si ľudia udržali prácu. Jednou z možností je finančný príspevok na vzdelávanie, ktorý môžeme poskytnúť aj živnostníkom. Firma si povie, čo potrebuje, napríklad obchodné zručnosti, jazyky, nájde si dodávateľa formou verejného obstarávania a my im podmienkami stanovené percentá refundujeme.
Stále poskytujeme aj finančný príspevok na podporu zamestnanosti pre samostatne zárobkové osoby. Jeho výška je od 1. januára 2416,15 eur (72 789 Sk). Uchádzač, ktorého evidujeme u nás minimálne tri mesiace, musí predložiť podnikateľský plán a činnosť vykonávať nasledujúce dva roky.
Ďalšou cestou by mohli byť financie z globálneho fond z Európskej únie. Tu sa spoja regióny s odvetvovou nezamestnanosťou. Napríklad také, ktoré majú prevahu prepustených z automobilového priemyslu a situácia bude štát riešiť plošne.
Stáva sa, že prídu zúfalí nezamestnaní žiadať prácu do riaditeľovej kancelárie?
– Stáva. Chodia ľudia so základným, ale aj s vysokoškolským vzdelaním. Môžem im však len odporučiť voľné miesta, ktoré nám nahlásia zamestnávatelia alebo ich nasmerovať do nášho informačno-poradenského centra, kde majú bezplatný prístup k poradenstvu, internetu. Pracovníci im pomôžu, ako si majú napísať životopis, motivačný list, aby vedeli osloviť potenciálneho zamestnávateľa. Prípadne im ponúkneme školenia, napríklad jazyk. Viem, že je to taký rýchlokurz a človek sa nenaučí za tri týždne po anglicky, ale dostane aspoň základy.
Odkiaľ prichádza najviac uchádzačov o zamestnanie a kde sa zamestnali?
– Najviac pracovných pomerov v decembri skončilo dohodou a v skúšobnej dobe, boli to najmä zamestnanci priemyselných firiem z okolia, ale aj sezónni robotníci, pracujúci u nás či v zahraničí. Zamestnalo sa 174 ľudí. Nové miesta našli napríklad v kúpeľoch a vo výrobe v Piešťanoch a okolí.
Existuje nejaký záujemca o prázdne priestory po Avente?
– Podľa mojich informácií zatiaľ nie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava