V Bohuniciach oživujú druhý blok V1

  • Nezaradené
  • 14. januára 2009, 11:03
  • Autor:M. Petruška

Vláda v sobotu rozhodla o znovunaštartovaní druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Milana Repku, ktorý 37 rokov pracoval v prevádzke a pri rekonštrukcii blokov jadrovej elektrárne v Bohuniciach, sme sa preto spýtali, čo obnovenie výroby elektrickej energie v odstavenom bloku znamená.


„Druhý blok jadrovej elektrárne V1 už pred odstavením na Silvestra 2008 pracoval na zníženom výkone. Palivo zostalo v reaktore a znovunabehnutie bloku by malo byť bezproblémové. Ak bude technologické zariadenie v poriadku a Úrad jadrového dozoru nebude mať výhrady, je nábeh bloku otázkou niekoľkých dní. Počas nich by sa blok nahrieval a vykonávali by sa potrebné skúšky a opravy.
Ide viac o administratívny problém ako technický," hovorí. „Keďže druhý reaktorový blok donedávna pracoval, palivo je v podstate vyhorené. Ale aj tak by mohol po nábehu pracovať asi 2-3 týždne na 50 percent výkonu. Neskôr by sa výkon postupne znižoval až na 30 percent, čo by trvalo ďalšie tri týždne, a potom by musel byť odstavený na výmenu paliva.
Keďže palivo pre tento blok nebolo objednané, muselo by sa zaistiť náhradným spôsobom, napr. použitím nevyhoreného paliva z prvého bloku," naznačuje M. Repka možné scenáre vývoja situácie v elektrárni.
„Každý z dvoch blokov V1 mal inštalovaný výkon 440 MW a spolu pokrývali asi 20 percent spotreby Slovenska. Keby druhý blok pracoval na 50-percentnom výkone tri týždne, tak by vyrábal energiu pre 110 000 elektrických ohrievačov s príkonom 2 kW celé tieto tri týždne.
Neviem si však predstaviť, ako by to vydržala energetická sieť Slovenska. Tá totiž nie je stavaná na celoplošné vykurovanie elektrinou," hovorí Milan Repka o možnom nahradení vykurovania plynom elektrickou energiou.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín