Bráňte sa s nami proti eurozdražovaniu

  • Nezaradené
  • 14. januára 2009, 11:05
  • Autor:(red)

S prechodom na euro sa museli rovnako ako občania vyrovnať aj podnikatelia. Na to, aby zmenu meny nevyužili na bezdôvodné zvýšenie cien, dohliadajú štátne inštitúcie aj spotrebiteľské združenia.


Občanov má pred neopodstatneným zdražovaním chrániť zákon pre zavedenie eura a tiež novela trestného zákona 300/2005 najmä paragraf § 269. Neopodstatneným zdražením sa rozumejú také ceny, ktoré presiahnu priemerný, celoplošný nárast ceny daného tovaru, pričom vývoj priemerných cien sleduje Štatistický úrad SR.
Ako to už však býva, chrániť sa musí predovšetkým občan sám. Ak sa mu podarí dokladovať zdraženie tovaru nad celoslovenský limit napríklad bločkom o pôvodnej a novej cene a firma či podnikateľ zmenu hodnoverne nezdôvodní, názov spoločnosti sa objaví na takzvanej „čiernej listine". Na nej zostane dovtedy, kým cenu tovaru či služieb nevráti na pôvodnú úroveň.
Keďže vieme, ako ťažko sa radovému občanovi bojuje proti sile obchodného reťazcu či veľkej firmy, Piešťanský týždeň bude podnety čitateľov, týkajúce sa neoprávneného zvýšenia cien preverovať v spolupráci s Miroslavom Tulákom zo Združenia slovenských spotrebiteľov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava