Nástup novej meny sme zvládli

  • Nezaradené
  • 8. januára 2009, 12:00
  • Autor:S. Ďurdíková, D. Serišová

Už viac ako týždeň je pre nás nová mena euro nezmeniteľným faktom. Sedem druhov bankoviek a osem druhov mincí spoločnej meny členských štátov eurozóny už nenávratne zapĺňa naše peňaženky.

Aj posledné dni starého roka Piešťanci využili na vybavenie si posledných účtov so starou menou. Pred Slovenskou sporiteľňou na Námestí slobody sa tvoril rad posmrkávajúcich ľudí, ktorí v mrazivom počasí čakali na možnosť vložiť hotovosť na účet a zjednodušiť si tak prechod na euro.
S nablýskanými mincami so symbolmi dvojkríža, Bratislavského hradu a Kriváňa ste sa mohli prvýkrát stretnúť pri platení v obchode, zväčša už 2. januára. V butikoch a obchodoch, ktoré boli otvorené, sa nepremlelo veľa zákazníkov. Rušnejšie bolo v bankách, na poštách, čerpacích staniciach a v lekárňach, ktoré boli otvorené.
Predavačky aj pokladníčky hodnotili prechod na novú menu ako celkom pokojný. Najväčší problém im robilo kombinované platenie, nový pokladničný systém, centy, a hlavne neinformovanosť niektorých zákazníkov.
Problémy s novou menou mali hlavne starší ľudia a tí, ktorí sa s eurom ešte nestretli. Platiť korunami aj eurami budeme môcť do 16. januára, v obchodoch nám však vydajú už iba eurá. Často kladenou otázkou na poštách býva aj používanie známok so slovenskou nominálnou hodnotou. Zužitkovať ich budete môcť až do konca roka 2009.
Na ochranu spotrebiteľov a zabránenie zvyšovania cien naďalej poslúži dvojaké značenie tovarov a služieb tiež až do konca roka 2009. To isté platí aj o súčtoch na pokladničných blokoch, sumách na výplatných páskach, faktúrach či výpisoch z účtov.
Banky budú bezplatne zamieňať slovenské koruny na eurá bez obmedzenia do 19. januára, od 20. 1. 2009 do 100 kusov bankoviek a 100 kusov mincí pri jednej výmene.
Výmena slovenských mincí za eurá v komerčných bankách prebieha do konca júna 2009 a bankoviek do 31. 12. 2009. Národná banka Slovenska vám však bezplatne zamení mince až do konca roka 2013 a bankovky či pamätné mince bez časového obmedzenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav