Vianočný mariáš vyhral Melicher

  • Nezaradené
  • 22. decembra 2008, 10:07
  • Autor:Štefan Gregorička

VEĽKÉ ORVIŠTE – Sála kultúrneho domu vo Veľkom Orvišti sa na Luciu premenila na mariášovú herňu. Hral sa tu nultý ročník Vianočného mariášového turnaja.

V piatich súťažných kolách hralo 24 hráčov. Z nich išla najlepšie karta Piešťancovi Vincentovi Melicherovi, ktorý získal z 25 možných bodov 23. Za ním skončila trojica 21-bodových, Stanislav Chrena z Moravian, František Današ z Vrbového a Pavol Hesko z Trebatíc. O ich umiestnení na 2.-4. mieste rozhodol vyšší počet vyhratých peňazí.
V poli porazených zostali viacerí extraligoví hráči. Víťazný V. Melicher sa nám priznal, že karty si chodí zahrať iba pre zábavu, a hráva len v nedeľu. „Manželka je rada, že jej doma nezavadziam pri varení nedeľného obeda. Dnes som aj niečo vyhral, takže môže byť spokojná," povedal nám na okraj svojho úspechu. Mariáš už dávno nie je len krčmovou hrou, veď sa v ňom hrá aj o majstra Slovenska.
Týmto titulom sa môže pochváliť ďalší účastník podujatia, 76-ročný Vojtech Bublavý z Piešťan, ktorý bol zároveň najstarším extraligovým hráčom na turnaji. „Mariáš hrávam od učňovských rokov. Najskôr som sa priúčal od starších v krčme, potom som ho začal hrávať aj sám. Doteraz som vyhral niekoľko turnajov," prezradil nám V. Bublavý.
V mariáši veľa záleží, ako hráčovi „ide karta" a ako ju dokáže využiť. Aj preto víťaza vopred ťažko tipovať. Tentoraz vyhrali všetci, ktorí prijali pozvanie organizátorov na čele s Bohušom Hercegom, Vladom Tomašíkom a Jozefom Svetlíkom. Stáli totiž pri zrode tradície ďalšieho turnaja.
Na ten nadviaže 10. januára 2009 tradičný Trojkráľový turnaj v Trebaticiach. Jeho zaujímavosťou bude, že sa i napriek platnému euru bude hrať ešte za slovenské koruny. Takže, kartári, pozor, všetky korunky si za eurá nemeňte, aby ste mali za čo hrať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel