V Krakovanoch jedia muchotrávky

  • Nezaradené
  • 21. decembra 2008, 16:37
  • Autor:Adriana Drahovská

Na štedrovečernom stole u Sedlákovcoch v Krakovanoch už desať rokov nechýbajú okaté dubáky a červené muchotrávky. Chutia výborne a voňajú klinčekmi a škoricou. Hoci vyzerajú ako čerstvo natrhané, sú z medovníkového cesta. Ekonómku Evu Sedlákovú ich naučila piecť priateľka z Dechtíc a z jej húb sa tešia aj susedia. Tretiu adventnú nedeľu sa totiž pravidelne stretávajú pred kostolom na vianočný punč alebo čaj s vínom a povymieňajú si domáce koláčiky.

„Minulý rok som neprišla a všetci boli sklamaní," spomína Eva Sedláková s úsmevom. Na tú tohtoročnú si teda radšej pripravila niekoľko košíkov. Svoje výrobky nepredáva, ale rada by raz išla na vianočné trhy do Bratislavy. Zatiaľ si však nenašla dosť času. „Páči sa mi tá atmosféra, ale medovníkové hríbiky sú háklivé na chlad, zvlhnú a poleva sa začne lepiť, asi by som ich musela nejako zvlášť zabaliť," uvažuje.
Svoj recept nám ochotne prezradila, ale upozorňuje, že upiecť správne hríbiky nie je také jednoduché. „Cesto musí mať konzistenciu ako plastelína," hovorí, „radšej si ho urobím trochu redšie, a potom zahusťujem. Múku používam iba T 650, hovorí sa jej aj čierna alebo várová." Najprv pečie nožičky hríbikov.
„Urobím z cesta také slzičky a pečú sa v prehriatej trúbe asi 7-8 minút na 160 stupňov, aby napuchli." Na klobúk ušúľa z cesta guľôčku. Keď sú hotové, nechá ich trochu vychladnúť a potom zastrčí nožičky do klobúčikov. „Hovorím, že sa to tvrdé pichne do toho mäkkého," žartuje kuchárka.

Robí to rýchlo a perníky nesmú byť horúce ani studené. „Keď sú príliš teplé, vypadávajú, do studených zasa nožičky nestrčíte," varuje. Aby mala bielkovú polevu hladučkú, musí ju šľahať aspoň dvadsať minút, až kým už v nej necítiť cukor. „Ale pomaly, na jednotke, inak sa prešľahá."
Na červené muchotrávky používa potravinárske farbivo. O hotové sladké huby sa potom vraj treba postarať tak ako o klasické medovníky, nesmú príliš vyschnúť ani zvlhnúť.
Recept na vianočné hríbiky
Na prípravu potrebujeme: pol šálky cukru, pol šálky medu, tri žĺtky, jedno vajce, perníkové korenie, lyžica masla, jedna lyžička sódy bikarbóny, kakao, škorica, 600 g múky T 650, poleva (tri bielky, cukor), trochu maku, alebo amarantu na ozdobu. Postup: Cukor, med a vajcia šľaháme nad parou asi 15 minút, vložíme koreniny, maslo a postupne pridávame múku, kým cesto nezhustne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela