Najlepší športovci Piešťan za rok 2008

  • Nezaradené
  • 21. decembra 2008, 17:56
  • Autor:Štefan Gregorička

Ako ten čas letí. Ani sme sa nenazdali a opäť nám klope na dvere Silvester a s ním aj koniec roka. Každý rok uverejňujeme krátke profily športovcov, ktorí sa najviac pričinili o dobré meno piešťanských klubov doma i vo svete. Vďaka ich úspechom bolo aj v tomto olympijskom roku z čoho vyberať.

Ján RIAPOŠ


– stolný tenis Meno tohto telesne postihnutého športovca ŠK Kúpele sa objavuje medzi najlepšími častejšie. V tomto roku sa mu darilo na dvoch najvýznamnejších podujatiach. Na Memoriáli Márie Pillárovej, ktorý bol aj v tomto roku súčasťou medzinárodného Slovakia Open, si v Piešťanoch vybojoval prvenstvo v kategórii TT2.

V tejto kategórii postihnutia sa predstavil aj na paralympiáde v Pekingu. V kategórii TT2 síce vyhral v skupine dva zápasy, no po prehre s Mook Kimom z Južnej Kórey do bojov o medaily nepostúpil. Vynahradil si to v súťaži družstiev, ktorú spolu s Revúckym po finálovom víťazstve nad Francúzmi v pomere 3:0 vyhrali.

Lukáš BABAČ


– veslovanie Po dvoch úvodných siedmych miestach v skife a dvojskife na Croatia Open sa veslár Sĺňavy zúčastnil spolu s oddielovým kolegom Marošom Slobodom v Poznani na dodatkovej kvalifikáciu o olympiádu v Pekingu. Hoci saprebojovali až do finále, piate miesto v ňom im na účasť na OH nestačilo.

Babač potom štartoval na majstrovstvách sveta v neolympijských disciplínach v Rakúsku, kde skončil v skife ľahkých váh na ôsmom mieste. Majster Slovenska v skife i dvojskife zavŕšil sezónu naozaj parádne, keď si na majstrovstvách Európy v Aténach vybojoval v skife mužov striebornú medailu. Vyhlásili ho aj za veslára roka 2008.

Jaroslav BALÁŽ


– vodný motorizmus Vodný motorista KVL-VŠ Piešťany má za sebou ďalšiu úspešnú sezónu. K titulu majstra Slovenska na vznášadlách, ktorý si vybojoval na Liptovskej Mare, pridal cenný kov aj z majstrovstiev Európy. V trojdielnom seriáli ME začal v kategórii FS tretím miestom v nemeckom Freiburgu.

Na ďalších pretekoch v holandskom Wijke pre poruchu motora nebodoval, no všetko si vynahradil na finálových pretekoch, ktoré piešťanský oddiel zorganizoval na Orave. V Námestove využil výhodu domáceho prostredia, keď vyhral tri rozjazdy a raz bol druhý. Získaných 95 bodov mu stačilo na zisk striebornej medaily. Sezónu zavŕšil štvrtým miestom na majstrovstvách sveta vo švédskom Flottsbro.

Magdaléna RYBÁRIKOVÁ


– tenis Tenistka TK Kúpele Piešťany zaznamenala v tomto roku najväčší výkonnostný posun v kariére, keď sa z tretej stovky svetového rebríčka WTA prebojovala až na 57. miesto. Na konte má prvenstvo z dvojhry na ženskom turnaji v Petrohrade, druhé kolo grandslamového turnaja v Paríži, kam sa prebojovala z kvalifikácie.

Tú musela hrať aj vo Wimbledone, no tentoraz vypadla v hlavnej súťaži už v prvom kole. Najďalej na turnajoch veľkej štvorky sa dostala na US Open – do tretieho kola. V Mexiku sa stala víťazkou štvorhry a finalistkou dvojhry. Bola členkou fedcupového družstva Slovenska, ktoré vyhralo v ankete Tenista roka kategóriu družstiev a medzi ženami skončila tretia.

Peter TIBENSKÝ


– nohejbal Hráč prvoligového NK Kúpele Piešťany bol oporou mužov v súťaži. Na majstrovstvách Slovenska jednotlivcov vyhral „singla", keď vo finále zdolal Križana z Košíc. Darilo sa mu aj na majstrovstvách sveta v českom Přerove, kde si v juniorskej kategórii vybojoval dve medaily.

V singli vyhral v skupine dva zápasy, no po prehre s rumunským hráčom narazil v semifinále na favorizovaného domáceho nohejbalistu. Po prehre s ním však vyhral v zápase o tretie miesto nad reprezentantom Maďarska a získal bronzovú medailu. Tibenský bol aj členom družstva Slovenska v trojiciach, ktoré si vybojovalo strieborné medaily.

Martina MORAVCOVÁ


– plávanie Meno tejto plavkyne ŠPK Kúpele Piešťany sa objavuje v našom hodnotení pravidelne. Hoci v tejto sezóne už nedosahovala také výsledky ako v čase najväčšej slávy, zaslúži si našu pozornosť. Na majstrovstvách Európy v dlhom bazéne v holandskom Eindhovene skončila na 100 m motýlik šiesta, na seniorskom Texas Seniors Circuit vyhrala tri disciplíny.

Na predolympijských pretekoch v Slovinsku bola dvakrát prvá, raz druhá i tretia. Do histórie však vošla svojou piatou účasťou na letnej olympiáde. V Pekingu sa však do finále neprebojovala. V novej edícii Svetového pohára štartovala len v Malajzii, kde bola na 100 m motýlik piata a na 100 m pol. preteky šiesta.
Okrem predstavenej šestice si úspešne počínali aj ďalší športovci z piešťanských športových klubov. Darilo sa tiež kolektívom. Z nich treba spomenúť aspoň hokejistov ŠHK 37, ktorí boli v čase našej uzávierky v prvej lige druhí. Cyklisti CK Piešťany zasa vyhrali Slovenský pohár masters a tenisti TK Kúpele získali ďalšie tituly majstrov Slovenska.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava