Kronika udalostí roka 2008

  • Nezaradené
  • 21. decembra 2008, 16:17
  • Autor:(pt), foto: (pet/vd/Viazo)

Pripomeňte si, čo všetko sme v roku 2008 prežili.

JANUÁR


Máme súd a prokuratúru – Okresný súd a okresná prokuratúra obnovili začiatkom januára svoju činnosť aj v Piešťanoch. Sídlom oboch inštitúcií sa opäť stala budova na Vážskej ulici.
Veriaci sa postavili za svojho farára – Arcibiskup Ján Sokol znepokojil Piešťancov zámerom odvolať správcu farnosti sv. Cyrila a Metoda Ladislava Kunu. Ľudia sa však nového farára zastali petíciou a arcibiskup od svojho zámeru ustúpil.
Vzali si život – Z hotela Magnólia skočil v pondelok 14. januára 20-ročný maturant Hotelovej akadémie Ľ. Wintera. Takisto aj piešťanský lekár a poslanec mestského zastupiteľstva Branislav Čanič ukončil predčasne svoj život. Zastrelil sa počas víkendového pobytu v Prahe.
Ban Ki-moon v Piešťanoch – V hoteli Thermia Palace sa v nedeľu 27. januára za mimoriadnych bezpečnostných opatrení stretol generálny tajomník OSN Ban Ki-moon s ministrom zahraničných vecí SR Jánom Kubišom.

FEBRUÁR


Parkovisko na Nitrianskej skončilo
– Mesto Piešťany uzatvorilo 15. februára parkovaciu plochu na Nitrianskej ulici pre výstavbu Auparku. Od tohto dátumu sa parkovanie v centre Piešťan stalo problematickým.
Zomrel primár Andrej Šajmovič – V bratislavskom krematóriu sa 8. februára konala rozlúčka s bývalým primárom detského oddelenia piešťanskej nemocnice MUDr. Andrejom Šajmovičom, zakladateľom Pamätníka obetiam holokaustu.
Arabský princ v Moravanoch – Korunný princ zo Saudskej Arábie Abdalláh bin Abd al-Azíz as-Saud oznámil svoj zámer vybudovať na 36 hektároch v katastri Moravian nad Váhom areál s balneoterapiou, ambulanciami, hotelom a ďalšími službami.

MAREC


Mestom sa prehnala víchrica – Počas prvého marcového víkendu sa Piešťanmi prehnala víchrica. Doplatili na ňu bilboardy, smetné koše a niekoľko stromov.

Poslanci dali podnet na kúpele – Skupina poslancov mestského zastupiteľstva podala podnet generálnemu prokurátorovi pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Skutku sa mali dopustiť Slovenské liečebné kúpele uzatvorením zjavne nevýhodných zmlúv.
Máme vicemiss Miss Universe – Prvou vicemiss Miss Universe 2008 sa stala študentka práva z Piešťan, Martina Tóthová.
Piešťanci proti uránu – Piešťanci sa pripojili k celoslovenskej petícii Stop uránu, ktorej cieľom bolo zastaviť pripravovanú ťažbu uránu v Považskom Inovci.
Primátor odovzdal ceny – Cenu primátora si tento rok prevzali Irena Michnová, Soňa Švecová, Yaro Kupčo a redakčná rada Revue Piešťany.
CVČ Ahoj protestuje – Centrum voľného času Ahoj má prísť o trávnik pred budovou. Na súkromnom pozemku vyrastie polyfunkčná budova Viktória Régia. Riaditeľ centra Peter Koštiaľ proti tomu protestoval, nakoľko sa na trávniku hrávajú deti.

APRÍL


Najlepší športovec Piešťan – Na pomyselný trón zasadol kulturista Richard Riedl, bronzový medailista z majstrovstiev sveta a vystriedal tak plavkyňu Martinu Moravcovú.
Dobil ho podnájomník – Smrť vo vlastnom dome našiel 65-ročný muž z Piešťan. Bezdomovec Ľ. B., ktorého prichýlil, ho surovo zbil a zraneného nechal bez pomoci. Policajný vyšetrovateľ agresívneho muža obvinil za smrť z nedbanlivosti.
Protesty z Vodárenskej – Na mestskom zastupiteľstve občania z Vodárenskej ulice žiadali poslancov o zníženie ceny za pozemky pri ich rodinných domoch. Neúspešne.

MÁJ


Nový riaditeľ úradu práce – Do kresla riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny zasadol od 1. mája podnikateľa poslanec MsZ za Smer-SD Miloš Tamajka.
Zomrel Vojtech Anderle – Piešťany sa rozlúčili s Vojtechom Anderlem, živou kronikou nášho mesta a jedným zo zakladateľov plaveckého klubu a Veteran Car Clubu.
Slovan na predaj – Piešťany navštívil americký podnikateľ slovenského pôvodu Henry Kallan, uvažujúci o kúpe Slovanu.
Američania opäť rušia výrobu – Firma ON Semiconductor oznámila zrušenie výroby vo svojom závode v priestoroch bývalej Tesly. O prácu príde zhruba 400 ľudí.
Letisko ožilo deťmi – Na letisku sa konal Deň otvorených dverí Vojenského historického múzea. Jazdili tu tanky, OT-čka, vojaci likvidovali záškodníkov a deti bojovali o prázdne nábojnice.

JÚN


Trestné oznámenie na kúpele – Rakúska firma Bex Bau podala trestné oznámenie na vedenie SLKP a požiadala o zablokovanie predaja hotela Slovan. Prokuratúra ho zamietla ako neodvôvodnené.
Cyklotrasa otvorená – Otvorenie cyklotrasy pri potoku Dubová a prvej časti kolookruhu okolo Sĺňavy odštartovali preteky na korčuliach.
Zamkol colníkov – Colníkov, ktorí kontrolovali kolky na alkohole zamkol majiteľ jednej z kaviarní v Alexander centre. Policajti 41 -ročného muža odviedli v putách a colníkov vyslobodila jeho manželka.
Slávnostný výkop Auparku – Stavba najväčšieho obchodného komplexu Aupark sa začala. Ukončená by mala byť v októbri 2009.
Kúpalisko EVA otvorili – Klub vodného póla sprístupnil kúpalisko EVA pre prvých návštevníkov. Vnútorný bazén zostal zatvorený a kúpať sa dá len vo vonkajšom a malom bazéne.
Letná sezóna – Ulice mesta ožili tradičným sprievodom a stánkami počas druhej júnovej soboty, v Hudobnom pavilóne zaspievali aj Dominika Mirgová a skupina Gladiátor.
Letecký víkend – Atraktívne letecké manévre a hrozivo pôsobiace vojenské exhibície si na Národných leteckých dňoch na Piešťanskom letisku pozrelo takmer dvadsaťtisíc divákov.
Ťahače, zvodné baby a pivo – Truck country na letisku ponúklo viac ako 560 ťahačov, skupiny Hex, Gladiátor či Kryštof a stovky litrov piva. Trucky súťažili a kaskadéri predvádzali tisícom divákov svoje majstrovstvo.

JÚL


Nezvestný Plulík- Známy piešťanský horolezec, 45-ročný Vladimír Plulík, ktorý bez pomoci kyslíkového prístroja zdolal aj Mount Everest, zostal nezvestný pri výstupe na osemtisícovku Broad Peak.
Výročie múzea – Balneologické múzeum v Piešťanoch si v júli pripomenulo 80. výročie svojej existencie. Vzniklo na podnet Imricha Wintera.
Piešťanci medailoví – Na majstrovstvách sveta v in-line hokeji v Bratislave získalo Slovensko strieborné medaily. Tešilo sa z nich aj piešťanské trio Jozef Ondrejka a bratia Henrich a Jakub Ručkayovci.

Hodokvas – Piešťanské letisko patrilo v júli hudobnému Hodokvasu. Počas dvoch dní videli tisícky fanúšikov hudby aj punkové legendy Sex Pistols.
Súťaž silákov – Na Námestí slobody v Piešťanoch sa uskutočnilo tretie kolo Slovenského pohára silných mužov. Celkovým víťazom sa spomedzi šestnástich silákov stal Petr Kokš z Českej republiky.

AUGUST


Strieborná Zuzana – Piešťanská tenistka Zuzana Luknárová bola členkou družstva Slovenska do 18 rokov, ktoré získalo na ME vo Francúzsku strieborné medaily.
Padali stromy – Búrka s krupobitím a silným vetrom, ktorá sa v polovici augusta prehnala nad Piešťanmi, zanechala po sebe polámané stromy vo viacerých častiach mesta. Do budovy mestskej polície dokonca udrel blesk. Našťastie nikoho nezranil.
Piešťanské hody – Tohtoročné piešťanské hody spestril pri Kostole sv. Štefana kultúrny program, v ktorom sa predstavili aj známi zabávači Robo Kaiser a Peter Meluš.
Najlepšia Kanada – Na piešťanskom zimnom štadióne sa hralo finále hokejového Hlinkovho memoriálu. Z prvenstva sa radovali 18-roční hokejisti Kanady, keď zdolali Rusko 6:3.
Nový rekord Ceny Slovenska – Na tohtoročnej automobilovej Cene Slovenska na piešťanskom letisku padol traťový rekord. Utvoril ho Nikolas Kvašai z Nitry.

SEPTEMBER


Prišli prezidenti V4 – V Piešťanoch sa uskutočnil v septembri summit prezidentov Vyšehradskej štvorky. V bohatom programe nechýbala návšteva kúpeľov i pomenovanie fontány pred Irmou na prezidentskú.

Filmový festival – Na treťom ročníku filmového festivalu Cinematik 2008 sa darilo rumunským snímkam, ktoré si odniesli dve ceny vrátane tej hlavnej.
Victoria Regia – Jubilejnému 15. ročníku kvetinového korza Victoria Regia síce počasie príliš neprialo, no aj tak sa bolo na čo pozerať. Hlavnú cenu za alegorický kvetinový voz Drakobijca získali štvrtáci zo Strednej záhradníckej školy v Piešťanoch.
Rusnákovci najlepší – Víťazom druhého ročníka spanilej jazdy drezín sa stali Rusnákovci, ktorí vyhrali maratón aj šprint.
Babač strieborný – Piešťanský veslár Lukáš Babač získal na majstrovstvách Európy v Aténach v skife striebornú medailu. Lepší než on bol len domáci Christou.

OKTÓBER


Marhát má rozhľadňu – Z novovybudovanej rozhľadne na Marháte je vidieť päť hradov. Sedemnásť metrov vysoká rozhľadňa je súčasťou nového turistického náučného chodníka Považský Inovec, ktorý vedie od pohoria Kulháň pri Duchonke až po Ardanovce.
Kolonádový most obnovia – Výberová komisia na mestskom úrade rozhodla, že projektovú dokumentáciu k obnove Kolonádového mosta vypracuje Žilinská univerzita. Radnica za ňu zaplatí 558-tisíc korún (18 522 €) a hotová by mala byť do konca januára 2009. Súčasťou vynoveného mosta má byť aj pitný pavilón v miestnosti za Barlolamačovym chrbtom.

Pod Bezovec dorazili klokany -Klokany z Tasmánie našli svoj druhý domov na ZOO farme Modrová. Spoločnosť im robia lamy, ovce, africký cap, ťava aj rožný statok. Majitelia malého Nového Zélandu a Austrálie majú veľké plány, cez leto sa možno na Tematín a ZOO farmu bude dať pozrieť aj z vrtuľníka.
Aupark zmenil projekt – Konateľ spoločnosti Aupark Piešťany Zsolt Ollé informoval poslancov mestského zastupiteľstva, že na najvyššom poschodí budovy nevzniknú pôvodne plánované bytové domy, ale parkovacie miesta pre autá.
Ožili sny o mestskej plavárni – Na októbrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanci poverili primátora mesta mandátom rokovať o výmene pozemkov, na ktorých by mala v budúcnosti stáť mestská plaváreň. Mesto má pozemky pri OD Kaufland, ktoré by rado zamenilo za pozemky na Hlbokej ulici, ktoré patria súkromnému vlastníkovi.
Dubová získala cenu architektov – Cenu za architektúru Ce.Za.Ar -získala Eva Wernerová za realizovaný projekt revitalizície riečky Dubovej v úseku Veterná – Jozefská ulica. Revitalizácia ďalších úsekov by mala nasledovať, pretože ako povedala architektka, raky ešte stále neprišli, a ako povedal jeden náš bloger, Dubové je stále stoka…
Ďalší úsek kolookruhu – Hrádza v úseku od Krajinského mosta po Lodenicu sa stala ďalším úsekom, kde sa začali práce na kolookruhu. Rozšírená koruna, nový asfalt a paralelný cyklochodník by mali začať slúžiť Piešťancom už v zime, pôvodný termín ukončenia prác bol 29. december.

Premiéra Krútňavy – Piešťanský Dom umenia hostil umelcov účinkujúcich v premiére najvýznamnejšej slovenskej opery – Krútňava. Ako prví sme tak videli obnovenú pôvodnú verziu tohto diela Eugena Suchoňa.

Optimista Ľ. Winter – Po Krútňave sme zažili ďalší príjemný kultúrny zážitok. Film Dušana Trančíka Optimista vzdal hold budovateľovi a najznámejšiemu nájomcovi piešťanských kúpeľov Ľudovítovi Winterovi.

NOVEMBER


Zmenili pravidlá parkovania – Poslanci mestského zastupiteľstva zmenili pravidlá parkovania na uliciach Winterova a Teplická tak, že po novom smú na týchto uliciach parkovať tak vodiči s parkovacím lístkom ako aj s parkovacou kartou. Podľa starých pravidiel si aj vodič s kartou musel prikúpiť lístok. Zmena začne platiť od 1. 1. 2009.
Zomrel Dodo Šošoka – Džezmen Jozef Dodo Šošoka podľahol v novembri rakovine. Svojich priateľov a blízkych opustil vo veku 65 rokov. Piešťany sa so svojou kultúrnou osobnosťou za rok 2005 rozlúčili v Dome umenia.
Nový termálny zdroj – Firma z Nového Mesta nad Váhom vybudovala na pozemkoch za poliklinikou nový geotermálny vrt a bude mať vlastný zdroj horúcej vody. Aké má s ním plány, zatiaľ tají.

DECEMBER


Bezovec začal s lyžovačkou – Jedným z mála lyžiarskych stredísk, kde sa na prelome novembra a decembra už lyžovalo, bol aj Bezovec. Lyžiari si užili však iba sobotu, v nedeľu prišiel odmäk a s ním aj vynútená prestávka.
Adam Trajan stráži kamera – Mestská polícia osadila prvú kameru mimo centra mesta. Prvým monitorovaným sídliskom sa v Piešťanoch stal Adam Trajan. Cez svoje nové „oko" vidia policajti príjazdovú cestu na sídlisko, parkoviská pred Kauflandom a PT Univerzál, Ulicu Mateja Bela a priestor pred základnou školou.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín