Blog Eriky Černekovej: Recept nie len na perníčky

  • Nezaradené
  • 18. decembra 2008, 11:35
  • Autor:Erika Černeková

Vianoce sa pre mňa od detstva začínali vždy vtedy, keď babička zamiesila cesto na perníčky a ja som mohla vykrajovať, ozdobovať, zabrblať sa a potom sa ich prejesť. Celá atmosféra okolo ich výroby bola sviatočná.

Každý z rodiny niečím prispel  – lúskal orechy, vaľkal cesto, zdobil, alebo len tak sedel pri nás v kuchyni a rozprával či spieval vianočné pesničky. Tento náš rodinný rituál, jeho atmosféra a pohoda sa mi navždy vryli do srdca a bez pečenia perníčkov si Vianoce ani neviem predstaviť. Som vždy namäkko zo spomienok, ale aj z toho ako to prežívajú teraz moje deti a celá rodina s nimi.
Pri perníčkoch sa všetci správne naladíme na prichádzajúce sviatky lásky a pokoja. Náš recept sa dedí z generácie na generáciu, prekročil hádam aj storočnicu a pre nás je ten naj. Vyskúšajte!
Po upečení dáme vždy zopár na ochutnanie susedom a známym, oni na oplátku niečo z ich pekárskej dielne ponúknu nám. Je to super dôvod na stretnutie, rozhovory a vinšovanie sviatkov. Mám rada Vianoce a naše perníčky.
Prajem všetkým prežitie krásnych sviatkov podľa ich vlastných tradičných receptúr.

 Potrebné ingrediencie:


50 dkg hladkej múky,
25dkg práškového cukru,
10dkg medu,
3 celé vajcia,
1 polievková lyžica škorice,
1 polievková lyžica sódy bikarbóny,
10 pomletých klinčekov,
polovica kávovej lyžičky pomletého anízu
vykrojené ozdobiť orechmi, hrozienkami, mandľami
pred zdobením a hneď po upečení potrieť rozšľahaným vajcom

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj