Yaro Kupčo vystavuje krajinky V starej lekárni

  • Nezaradené
  • 15. decembra 2008, 20:21
  • Autor:V. Dusíková

Vo výstavnej sieni V starej lekárni na Winterovej ulici v Piešťanoch nájdete v týchto dňoch fotografie Yara Kupča. Jeho Cesty a zastavenia tentoraz v hnedom prevedení dokumentujú krásy Pienin, Tatier a Oravy.

Na fotografiách sú miesta, ktoré tento našinec miluje a ktoré navštevuje každý rok. Svojím objektívom zachytil majestát stromov, mohutnosť vrchov, pokoj dolín, slovenské chalupy a kopy sena na pokosených zelených lúkach, ale aj mračná sťahujúce sa do jednej guče pred letnou búrkou.
„Ja sa už nič iné asi ani nenaučím fotiť. Mestám a všetkému, čo zaváňa človečinou, až na tie chalúpky a kopy sena, sa vyhýbam," žartoval Yaro a zapózoval nám s dielom, ktoré zhotovil pre mesto Piešťany ako výraz vďaky za to, že ho vyhlásili za kultúrnu osobnosť mesta Piešťany. Na fotografii sa nachádza alej starých platanov pri hoteli Thermia Palace.
„Keď som túto alej pred 25 rokmi zazrel, okamžite ma očarila. Prednedávnom som dostal poplašnú správu, že ju idú vyrúbať, preto som sa rýchlo pobral odfotiť si ju. Dosť dlho som hľadal miesto, odkiaľ túto nádheru zachytím. Chcel som mať vpredu výrazný strom a myslím si, že ten s tou hrčou je správny.
Prekryl bytovky na Vážskej ulici presvitajúce pomedzi konáre. Správny čas mi poskytlo leto, keď na stromoch bolo dosť lístia. Volil som maximálnu clonu, aby som mal veľkú hĺbku ostrosti a expozičný čas mi vychádzal takmer sekundu.
Trošku fúkal vietor, preto som musel čakať, kým sa utíši a lístie na stromoch znehybnie," vysvetľoval zrod umeleckej fotografie jej autor. Svoje dielo Yaro Kupčo odovzdá primátorovi mesta v pondelok 8. decembra o 17.00 h počas vernisáže.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava