Počet prepustených sa šplhá k tisícke

  • Nezaradené
  • 15. decembra 2008, 12:21
  • Autor:Adriana Drahovská

Dcérska spoločnosť americkej firmy Kimberly-Clark Corporation, ktorá od roku 1996 v Piešťanoch pod názvom Avent Slovakia vyrábala sterilné prikrývky a plášte, už definitívne skončila s výrobou.Brány Aventu sa zatvorili 30. októbra. Odchody 857 zamestnancov prebiehali vo vlnách a v októbri skončilo posledných 589 lojálnych „avenťákov“.

Opýtali sme sa riaditeľa úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Miloša Tamajku na aktuálny vývoj situácie.
Koľko bývalých pracovníkov Aventu Slovakia sa k 1. novembru zaevidovalo na úrade prace?
– Počas roka sa u nás zaevidovalo 303 bývalých zamestnancov Aventu.
Našli si títo ľudia nové miesta?
– Prácu získalo doposiaľ 125 z nich.Ako pomoc pri ich umiestňovaní sme organizovali burzy práce, spoločné sedenia. V novembri absolvovalo 20 bývalých zamestnankýň Aventu rekvalifikačný kurz pod názvom Ľudové remeslá, zameraný na aranžovanie kvetov. Spätná väzba absolventiek bola veľmi pozitívna.
Došlo v Piešťanoch a okolí v posledných mesiacoch k ďalšiemu hromadnému prepúšťaniu?
– V priebehu októbra nahlásili hromadné prepúšťanie ON Semiconductor, odkiaľ odchádza 115 zamestnancov vo februári a marci 2009 a firma B.N.L., ktorá ruší výrobnú prevádzku v obci Považany. Ukončili pracovný pomer s dvadsiatimi piatimi robotníkmi vo výrobe v novembri.
Zvýšila sa teda v novembri nezamestnanosť?
– Aktuálna miera nezamestnanosti bola v októbri 3,67 percenta. Za november vieme len predbežné údaje – asi 4,04 percenta. Definitívne čísla budeme vedieť až po spracovaní mesačnej štatistiky.
Máte avizované rušenie pracovných miest v budúcnosti?
– Ohlasovanie prepúšťania je zákonom uložené iba v prípade, ak zamestnávateľ ukončí v priebehu 90 dní pracovný pomer organizačnými zmenami s viac ako 20 zamestnancami. Napriek tomu máme avizované firmou Vacuumschmelze v Hornej Strede ukončenie zmlúv na dobu určitú k 31. 12. 2008 pre 48 robotníkov. Sú ale aj z okresov Nové Mesto nad Váhom, Topoľčany, Hlohovec i Myjava.
Ako ste pripravení na možný nárast nezamestnanosti v súvislosti so svetovou krízou?
– Podniky v súčasnej dobe rušia nahlásené voľné miesta, aby si udržali kmeňových zamestnancov. Ústredie PSVR Bratislava spracováva národný projekt určený na podporu zamestnanosti a zabránenie následkom krízy, ktoré sa začínajú prejavovať. Bude mať celoslovenské uplatnenie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard