Patchwork – krása vytvorená z kúskov handričiek

  • Nezaradené
  • 15. decembra 2008, 20:28
  • Autor:(vd)

Vo foyeri Galérie Fontána ste mali minulý týždeň možnosť obdivovať umelecké diela žien, ktoré už niekoľko rokov pôsobia v záujmovom krúžku patchworku pri Mestskom kultúrnom stredisku v Piešťanoch.

Ich nádherné deky pozošívané z kúskov pestrofarebných handričiek, ale aj vankúše, chňapky, bábiky, kabelky, peňaženky, textilné vianočné variácie – prestierania, obrúsky, zvončeky, ozdôbky aj hlavolamy boli plné fantázie a krehkej krásy. Nenadarmo sa hovorí, že žena je korunou ľudstva.
Pretože je nielen krásna, ale krásu vie aj okolo seba šíriť a vytvárať. Zaujali nás viaceré dielka. Pri jednom z nich – pastelovej deke s názvom Catch sme objavili šéfku krúžku – Danielu Stankovú z Piešťan. O svojom koníčku nám prezradila: „Patchwork si ma úplne podmanil.
Krúžok v Piešťanoch som prevzala po jeho zakladateľke Otílii Jurgovej. Funguje už štyri roky. Máme asi tridsať členiek, schádzame sa raz do mesiaca a odovzdávame si medzi sebou všetky skúsenosti a novinky. Pri patchworku sa fantázii medze nekladú a ja sa k tomu ešte aj sústavne vzdelávam.
Napríklad túto deku som ušila na výstavu do Francúzska. Objednala si ju u mňa istá spoločnosť, ktorej značku šijacieho stroja som pri šití použila. Sú na nej mačičky vytvorené tak, že som pri nich využila všetky vyšívacie programy – hustý i riedky cik-cak, slimáčiky, lístočky, ružičky, motýliky, myšičky…
" Na otázku, koľko by sme zaplatili za podobnú mašinku, pani Danka odpovedá: „To je rôzne, od troch, štyroch tisíc až po stotisíc. Ale tie najdrahšie stroje sú už tak inteligentné, že komunikujú aj s internetom."

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava