Krátke vlny sú láskou na celý život

  • Nezaradené
  • 15. decembra 2008, 20:15
  • Autor:Daniela Serišová

Niekoho baví zbierať známky, iného zasa skákať s padákom alebo liezť do pre život nebezpečných výšok. Pavol Horňák sa zamiloval do krátkych vĺn. Jeho dom na Floreáte vidieť už zďaleka, strecha s obrovskou anténou čudného tvaru je neprehliadnuteľná.

Paľo trávi večery chytaním vĺn už takmer polstoročie. Rádioamatérstvo ho chytilo ako desaťročného chlapca a ako pravý zanietenec si začal sám vyrábať zariadenia potrebné pre svoju záľubu. Základy prvých prístrojov tvorili pozostatky z armádnych výpredajov a súčiastky zo starých rádií. Dnes má vo svojom dome špeciálnu miestnosť s rádiostanicami, pri ktorých trávi čas vysielaním do najvzdialenejších kútov zeme.

Aj expedície „chytajú" vlny


Podľa Pavlových slov má rádioamatérstvo viacero podôb. Venovať sa v ňom dá rôznym činnostiam. Napríklad zhotovovaniu rádiostaníc, ktorým si v minulosti prešiel takmer každý rádioamatér, no dnes je už zriedkavosťou.
Ďalším odborom je takzvaná DX činnosť, teda nadväzovanie spojení na veľkú vzdialenosť alebo spojení so vzácnymi lokalitami sveta, kde „nedostatok" rádioamatérov nahrádzajú expedície.
Ďalšou činnosťou sú rôzne súťaže, kde vyhráva ten účastník, ktorý dosiahne najviac spojení či bodov, prípadne – v pásme VKV – preklenutá vzdialenosť. V Piešťanoch je viacej rádioamatérov, ktorí sa združujú v rádioklube s volacím znakom OM3KVE.
V klube je cez 20 rádioamatérov, väčšinou stredného a staršieho veku. Dôvod nedostatku mladých vidí Pavol v tom, že rádioklub je v súčasnosti bez priestorov. Budova, v ktorej sídlili technické športy, pripadla do majetku mesta bez primeranej náhrady.

Morzeovka je melódia


Pavol má volací znak OM3MY a najviac sa venuje DX činnosti. Vysedáva vo svojej izbietke a vyhľadáva vzácne a vzdialené stanice, no rád sa porozpráva i s rádiomatérmi z okolia. Pri predvádzaní rádiostanice počuť z reproduktoru hovory v rôznych jazykoch.
Prevláda angličtina, ktorá je na rádiových vlnách akýmsi spoločným jazykom. Pavol prelaďuje pásmo, započúva sa do hovoru stanice, a keď stanica zmĺkne, ozve sa svojím volacím znakom.

Stanica odpovedá a spojenie je na svete. Odloží mikrofón, niekoľko otočení gombíkom a z reproduktoru sa ozýva akési pípanie, z ktorého možno vytušiť čiarky a bodky morzeovky.
Ako mi vysvetlil, morzeovku rádioamatéri nepočujú ako jednotlivé bodky a čiarky, ale ako určitú melódiu, pre každé písmenko inú. Dorozumievať v morzeovke sa dá i v „otvorenej reči" – z písmeniek sa tvoria slová, no existuje i špeciálna „Morzeova reč" skratiek a Q-kódov, v ktorých sú skryté slová či celé vety. V minulosti bolo ovládanie morzeovky podmienkou na získanie povolenia na vysielanie, dnes to už neplatí.

Kontakt spoza polárneho kruhu


Pre potvrdenie spojenia si rádioamatéri vymieňajú kartičky, tzv. QSL lístky. Vyzerajú ako pohľadnice a je na nich zvyčajne napísaný volací znak rádiostanice, text o potvrdení spojenia a niečo charakteristické pre danú krajinu, alebo rádioamatéra.
Paľo Horňák ma veľa kariet z najrôznejších kútov sveta. Medzi najzaujímavejšie patria karty zo vzdialených maličkých tichomorských ostrovov, afrických štátov alebo z miest až za polárnym kruhom.
Dúfala som, že pri našom rozhovore bude pekné počasie a bude sa dať vysielať, no Paľo ma vyviedol z omylu. Vysielanie neovplyvňuje počasie, ale slnečná činnosť, teda vyvrhovanie obrovských más slnečnej hmoty do priestoru.
Vyvrhovaná hmota pôsobí na zemskú ionosféru, kde vznikajú vrstvy, ktoré umožňujú šírenie krátkych vĺn odrazom od nich na veľké vzdialenosti.
Počasie, ako sú napríklad prehánky, za určitých okolností však zväčšujú šum prijímača. Pri búrkach však rádioamatéri zvyknú anténu odpojiť, pretože pri údere blesku hrozí zničenie rádiostanice.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel