Vzácna flóra okolo nás: Madunický háj pri Červeníku

  • Nezaradené
  • 11. decembra 2008, 13:31
  • Autor:František Bača

Je dobré vrátiť sa do minulosti, zalistovať v starších publikáciách o prírode v našom regióne a porovnávať dnešný stav s tým, ako ho videli naši „prírodospytci“ napríklad na konci 19. a začiatku 20. storočia. Tu neďaleko nás, asi osem kilometrov na juhozápad, sedával v Madunickom háji Ján Hollý a písal známe Selanky. Dnes na tomto mieste medzi Madunicami a Červeníkom nájdeme už len oklieštené územie tvrdého lužného lesa, stále však vitálneho, s množstvom zaujímavostí.

Lesné spoločenstvá javora poľného, jaseňa úzkolistého, vzácnych brestov, dubov, hrabov, v podraste s klokočom pérovitým, čremchou strapcovitou a ďalšími drevinami sú popretkávané čistinkami s bohatou flórou a faunou. Nie je to už tak, ako pred niekoľkými rokmi, pretože lúčky zarastajú trnkami a všadeprítomnou ostružinou, pretože sa nespásajú a nekosia. Aj les sa zahusťuje, pretože sa neťaží prebierkou ako v minulosti. Preto sa tento chránený areál stáva fádnejším.
Ako prvé tu na jar kvitnú mohutné liesky. Snežienkam a konvalinkám tu viac-menej odzvonilo vďaka usilovným „zberateľom". Ozajstná jar sa tu začína kvitnutím stromov (brestov, javorov a jaseňov) a bielym kobercom cesnaku medvedieho (medvede v horách si ním naprávajú trávenie po zimnom spánku). Spolu s ním rozkvitajú viaceré rastlinné druhy, ako je áron alpský Besserov, rôzne druhy ostríc, fialiek, z ktorých je najvzácnejšia zákonom chránená fialka vyššia, dorastajúca do výšky 20 cm.
Neskôr to už je celá plejáda iskerníkov, veterníc, kokoríkov, atď. V polovici mája tu rozkvitajú najvzácnejšie druhy. Je to náš najkrajší kosatec trávolistý s jemnými modrofialovými kvetmi a bleduľa letná, ktorá tu rastie na Dedovej mláke na severnej hranici rozšírenia. Z ďalších vzácnych druhov treba uviesť žerušnicu lúčnu Májovského, mliečnik močiarny a z tráv bezkolenec trsťovníkovitý, ktorého steblá sú bez kolienok. Dorastá do výšky jedného metra.
Zarastaním čistiniek sa niektoré vzácne druhy už vytratili. Mám na mysli hrachor panonský, arábku šípovitú, tiež klinček pyšný, čertkus lúčny a viaceré druhy mrkvovitých. Les je plný vzácnych húb. Sú tu čarovné kruhy bedle, májovky a mnohé drevokazné huby, ktoré prispievajú k prirodzenému procesu života v háji.
Madunický háj je tiež domovom mnohých vtáčích druhov. V bútľavi-nách stromov, vzhľadom na to, že okrem poľovníkov veľa ľudí les nenavštevuje, môžeme nájsť vtáčie hniezda plne obsadené. Hmyz, i keď pozorujem jeho úbytok, stále je tu pekne zastúpený. Je zážitkom pozorovať napr. páriace sa slimáky. Okraj hája, kde je predsa len viac svetla, je zastúpený druhmi z rodu vstavačovitých (kruštík širokolistý). Zo vzácnejších druhov treba si všimnúť kamienku lekársku, šišák grácovitolistý, valerianku škarkatú, bedrovník väčší a najnovší objav veronikovec orchideovitý.
Je pozoruhodné, že aj po desaťročiach pozorovania nájdete na miestach, ktoré ste veľakrát prešli, nové podnety pre skúmanie, bádanie, pretože príroda sa neustále mení a nikdy nemôžeme vyhlásiť, že sme už všetko objavili a nič nás neprekvapí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava