Boj s časom alebo O jednom stĺpiku

  • Nezaradené
  • 11. decembra 2008, 13:38
  • Autor:Ján Šugár

Za svojej viac ako desaťročnej praxe v zdravotníctve som bol neraz svedkom, ako lekári bojujú s časom o záchranu ľudského života. Niekedy stačilo len pár minút a človek mohol byť zachránený, mohol žiť. Veľa by o tom mohli rozprávať i piešťanskí lekári RLP.

V dnešnej dobe je dosť ľudí, ktorým treba urýchlene pomôcť napr. pri infarkte, mozgovej príhode a podobne, keď ide o každú sekundu pre záchranu ľudského života.
Pre takéto prípady sú vo veľkej nevýhode občania Piešťan, žijúci na Ulici E. Belluša č. 10 až 18. Prístupová komunikácia je slepá ulica. Na konci ulice nie je priestor pre otáčanie vozidiel. Pokiaľ by bol potrebný zásah RLP, koniec tejto ulice je obmedzený pre osádku vozidla kontajnermi pre odpad, voľne postavenými v špine.
V prípade daždivého počasia sa musia brodiť ešte aj v špinavých mlákach, veď koniec tejto ulice nie je odkanalizovaný ani mestom udržiavaný. Od konca tejto ulice vedie k piatim hlavným vchodom obytného domu chodník v šírke dva metre. Je zablokovaný 20 cm stĺpom v strede chodníka, takže osádka RLP musí prekonať vzdialenosť k hlavnému vchodu asi 50 metrov.
Tu však ešte musia prekonať prekážku stojana pre bicykle, ktorý je osadený v celej šírke hlavného schodiska vchodu. Výťahy sú rozmerov 1×1,1 metra, takže pre nosidlá sú nepoužiteľné. Osádka preto musí absolvovať ďalší úsek cez schodisko so šírkou 1,1 metra. Ako to vyzerá v praxi, nám približuje i informácia z PT 47/2008 pod názvom Pacientku znášali zo 6. poschodia. Niekedy strata času môže postihnutého stáť život len pre prekážky, ktoré sa nezmyselne vytvárajú.
V prípade potreby zásahu hasičského a záchranného zboru sa hasičská technika nedostane priamo k ohrozenému priestoru. Namiesto toho, aby sa hasiči venovali zásahu na mieste, kde si to situácia vyžaduje, budú sa zdržiavať s odstraňovaním prekážky, stĺpa na chodníku. Pritom si neviem dobre predstaviť, čo urobia v zimných mesiacoch, keď bude stĺp primrznutý. Ako požiarny technik vo výslužbe s viac ako desaťročnou praxou by som o tom tiež vedel hovoriť.
Ako sa tam ten stĺp dostal? Podľa informácie Piešťanského stavebného bytového družstva (PSBD) so sídlom na Ružovej 3533/8 bol tam osadený na základe, citujem: „Objednávky opravy" podpísanej zástupcom vlastníkov bytov tohto domu p. Kasanom. Nakoľko v súčasnej dobe nie je v obytnom dome zvolený zástupca vlastníkov bytov, k odstráneniu stĺpa nepostačuje žiadosť jedného žiadateľa, ale nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov v dome." Tu dochádza k rozporu so zákonom, a to, že p. Kasana nebol oprávnený dať problémový stĺp osadiť, a PSBD nebolo oprávnene túto objednávku realizovať, nakoľko nešlo o opravu. Ďalšou chybou bolo i to, že podľa OZ musia byť účastníkmi dohody všetci podieloví spoluvlastníci a všetci musia súhlasiť so stavebnou úpravou chodníka. Spoluvlastnícke právo nepozná pojem väčšinový či menšinový podiel spoluvlastníkov.
Osadenie tohto stĺpa nič nerieši, pretože pri jeho obchádzaní s detským kočíkom, invalidným vozíkom, osobou tlačiacou bicykel, pri prenášaní človeka na nosidlách, pri nakladaní, alebo skladaní nábytku a podobne, to všetko sa musí absolvovať prechodom cez trávnik.

Záchranárom stĺpik neprekáža


Piešťanské stavebné bytové družstvo odpovedalo na požiadavku dcéry čitateľa o odstránenie stĺpika nasledovne: „Palisádový stĺpik bol osadený na chodníku na základe objednávky opravy, podpísanej zástupcom vlastníkov bytov. Osadenie žiadal z dôvodu parkovania áut na uvedenom chodníku a priľahlom trávnatom páse." Predseda družstva Jaroslav Špička sa vyjadril, že majú zmluvu o správe bytov, ktorá hovorí o tom, čo môžu urobiť a na základe petície, ktorá vyjadrila vôľu väčšiny konali.
Pri výstavbe domov boli stĺpiky osadené aj na iných prístupových chodníkoch Je snímateľný, a tak nebráni prístupu vozidiel. Argumentom Jána Šugára oponuje: „Čo keby tam stáli autá? Ako by sa tam potom sanitka dostala?" Oslovili sme aj riaditeľa Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Piešťanoch Petra Galba, ktorý povedal, že oficiálne ich nikto nežiadal o vyjadrenie, ale po neoficiálnom posúdení potvrdil, že ak ide o snímací stĺpik, nemali by námietky voči jeho osadeniu.  

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav