Vyhnite sa ľuďom s vreckovkou na nose

  • Nezaradené
  • 5. decembra 2008, 14:15
  • Autor:V. Dusíková

Tento rok sa nám zatiaľ chrípka vyhýba. Možno je to tým, že vo vzduchu zacítila vakcínu, ktorú nám zdravotné poisťovne preplácajú v plnej výške a povedala si – just neprídem! Alebo čaká na príhodnejšiu chvíľu, keď v plnej sile zaútočí.

Kým sa tak stane, dali sme otázku pediatrovi MUDr. Ľubošovi Černohorskému – oplatí, neoplatí sa ešte očkovať? „Aj keď prví pacienti s vakcínou ku mne prichádzali už na konci septembra a začiatkom októbra, na očkovanie nie je neskoro ani dnes, pretože očkovacia látka má nástup za dva-tri týždne a chráni telo pred chrípkovou epidémiou až do marca.
V porovnaní s minulým rokom je v novembri chorobnosť podstatne nižšia, aj keď minulý a predminulý týždeň sa v ambulancii objavovali stavy podobné chrípkam. Pacienti sa sťažovali na škriabanie v hrdle, vodnatý hlien. Väčšie deti boli skôr bez teploty, ale bolelo ich celé telo a tie menšie mali aj teploty do 38 stupňov Celzia."
Pediater pripomína: „Mamičky, neznižujte svojim deťom teplotu, ak nepresiahne hranicu tridsiatich ôsmich stupňov. Mierne teploty si telo vytvára účelovo, nimi sa organizmus bráni proti chorobe. Pri prechladnutí či chrípke, kde antibiotiká nepomáhajú, pretože ide o vírusové ochorenie, podávajte svojej ratolesti množstvo tekutín.
Základ je udržať deti v pokoji, najlepšie v teplej posteli, aj keď to pri malých pacientoch býva problém." Ak sa chcete vyhnúť ochoreniu, v čase, keď je okolo vás chorý každý piaty človek, nenavštevujte uzatvorené budovy, kde je viac ľudí pohromade. Nechoďte do kina, kostolov, do nákupných centier, lebo okrem plného košíka vám tu nechtiac pribalia aj bonus – chrípku.
Pretože chrípka je veľmi závažné, vysoko nákazlivé, vzduchom sa šíriace ochorenie. Stačí, ak niekto pri vás párkrát vykýchne chrípkové bacily. Tie sa okamžite udomácnia vo vašich horných dýchacích cestách. Ale to iba v prípade, ak nemáte v sebe účinné protilátky proti aktuálnemu typu vírusu.
A ako to pokračuje ďalej? Väčšina z nás to zažila na vlastnej koži. Po vniknutí vírusu do organizmu – po dvoch, až troch dňoch nastupujú bolesti hlavy, svalov, kĺbov, malátnosť, vysoká horúčka, ktoré sú často tak intenzívne, že chorého pripútajú na lôžko.
Až potom nastupujú príznaky z napadnutia horných dýchacích ciest – plný nos, bolesti hrdla, kašeľ. Chrípka sa môže nebezpečne skomplikovať zápalom pľúc, priedušiek, stredného ucha, ktoré môžu končiť smrteľne u oslabených osôb s chronickými ochoreniami srdca, ciev, pľúc, obličiek, pečene, imunitného systému a u ľudí nad 65 rokov, u ktorých je imunitná ochrana proti infekcii podstatne znížená. Na Slovensku ochorie na chrípku a chrípke podobné ochorenia až dva milióny ľudí. Nemusíte byť medzi nimi!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava