Piešťanskí stavitelia: PAVEL WEISZ

  • Nezaradené
  • 5. decembra 2008, 16:59
  • Autor:Ľubomír Mrňa

PIEŠŤANY – Každý z nich sa neopakovateľne zapísal do histórie mesta, formoval totiž jeho tvár. Športoviská, liečebné domy, úrady aj obchody nesú ich neopakovateľný rukopis. Seriál o piešťanských staviteľoch ponúka jedinečný pohľad do histórie z pera Ing. arch. Ľubomíra Mrňu.

Architekt Pavel Weisz, autor hotelového komplexu Excelsior (t. č. Jalta) – Eden, by mal byť Piešťancom známejší a bližší ako ktokoľvek iný z budovateľov kúpeľného mesta. Pretože sa zachovala jeho stručná autobiografia napísaná roku 1935 v ZSSR, azda nebude nevhodné, ak si spolurodáci i ďalší obyvatelia Piešťan oživia obraz tohto významného Piešťanca zo zo-stručneného autentického podania:
„Narodil som sa roku 1901 v Piešťanoch, v bývalom Uhorsku (teraz Československo). Môj otec, lekár a vedecký pracovník … sa venuje vedeckej práci. (…) Počas vojny som študoval na gymnáziu… Pri príchode na vysokú školu v meste Brne som vstúpil do socialistickej študentskej organizácie…
Kvôli svojmu revolučnému presvedčeniu som bol prinútený zmeniť miesto štúdií a roku 1921 som prešiel do Mníchova, kde som dokončil vysokú školu roku 1924. Po zavŕšení štúdia som pracoval do roku 1926 v Piešťanoch a od roku 1926 do roku 1931 v Berlíne. Práca v súkromných firmách ma neuspokojovala…

…rozhodol som sa opustiť prácu a odcestovať do Sovietskeho zväzu. Po príchode do Moskvy roku 1931… som sa ešte viac utvrdil, že tu je moje miesto. Odcestoval som nazad, aby som v Berlíne definitívne zlikvidoval svoje pracovné záväzky a presídlil som do Moskvy. Od 13. II. 1932 do septembra 1933 som pracoval ako starší architekt skupinár v Gospro-jektstroji…
potom som bol prikázaný do Makejevky, kde pracujem doposiaľ vo funkcii staršieho architekta. (…)" Po Makejevke nasledovalo Zaporožie, kde ho vari začiatkom roka 1938 zastihla správa o zhoršujúcom sa zdravotnom stave otca.
Keď pricestoval do Piešťan, spiritus rector slávneho Robotníckeho penzionátu Pro labore MUDr. Eduard Weisz už nežil (+ 20. apríla 1938). Zanedlho politická situácia nabrala taký kurz, že sovietske orgány mu nedovolili návrat k manželke, ktorá zostala i s dvomi deťmi v ZSSR.
Nasledovali roky stupňovanej perzekúcie a nenaplnených nádejí: neúspešný pokus dostať sa cez Taliansko späť k manželke a deťom, znemožnenie privátnej praxe, osočovanie, opakované udania, policajné vyšetrovanie, zaistenie, pobyt za ostnatým drôtom seredského tábora, revolta so zbraňou v ruke v radoch bojovníkov SNP, nepreniknuteľné temno tragického konca.
Dátum a miesto narodenia Pavla Weisza 4. septembra 1901 v Piešťanoch nemožno oddiskutovať. Nezistený dátum úmrtia bol „súdne ustálený" na 31. december 1944; miesto a okolnosti skonu zostali neznáme. Isté je iba, že architektonický, maliarsky a sochársky rozlet talentovaného piešťanského rodáka bol násilne nenávratne prerušený; nádejné dielo sa uzatvorilo predčasne.

V Piešťanoch, popri komplexe Excelsior (Jalta) – Eden (projekty 1928 – 1929, uskutočnenie 1929 – 1930), patrí k Weiszovmu architektonickému odkazu bývalé Špeciálne sanatórium MUDr. Schmidta a MUDr. Weisza (Luxor) na Winterovej ul. č. 68 (1925/1926), ktoré je už niekoľko desaťročí začlenené do piešťanskej nemocnice, obydlie jeho rodičov vila Alba na Nálepkovej ul. č. 3 (1936), vila MUDr. Švorca na Beethovenovej ul. č. 3 (1941 /1942) a v susednej Banke vila MUDr. V. Horvátha na Topoľčianskej ceste č. 6. (1943/1944).
Excelsior a Eden sú národnými kultúrnymi pamiatkami SR s ambíciou na nadnárodnú ochranu najvýznamnejších diel modernej medzivojnovej architektúry. Realizáciu troch časovo skorších a zároveň rozmernejších stavieb, pri projektovaní ktorých s Pavlom Weiszom spolupracoval jeho starší príbuzný Ing.
Ludwig Weisz, zabezpečovala veľká a progresívna stavebná firma Pittel & Brausewetter, čo do objemu skromnejšie vily stavali miestne firmy Berta & Kováč a A. Brokeš. Rovnako, ako v prípade MUDr. Eduarda Weisza, ktorý šíril dobrú povesť Piešťan mnohorakými aktivitami a o ktorého živote a práci sa dá dočítať vo viacerých cudzojazyčných publikáciách, ani po jeho synovi architektovi Pavlovi Weiszovi nie je v meste pomenovaná žiadna ulica.
No nech už je akokoľvek, architektovo meno i tak láka do Piešťan návštevy. Zoznámenie sa s Weiszovým architektonickým odkazom býva neraz cieľom odborných exkurzií. Weiszovským fluidom je mesto citeľne presiaknuté. O hrobe P. Weisza – pokiaľ vôbec v dajakom leží – nie je doposiaľ a pravdepodobne nebude ani v budúcnosti, nič známe.
V Pamätníku piešťanských obetí holokaustu medzi menami viac ako tisíc zahubených architektovo meno nechýba. Je tam i meno jeho mladého synovca Hansa Schmidta, i meno Alice Kornhauserovej, s ktorou sa zblížil v čase spoločne zakúšaného prenasledovania… Pred dlhočizným zoznamom návštevníka osloví výrazný imperatív: Pamätaj!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav