Jozef Cifra: Vraveli, že to nejde, tak som išiel do toho

  • Nezaradené
  • 5. decembra 2008, 15:52
  • Autor:Michal Petruška

Vodné pólo hráva už 45 rokov. Začal s ním ako 13-ročný, keď ho na Evu priviedol sused, kamarát. Tomuto športu nakoniec prepadol.

Ako brankár reprezentoval 12 rokov Československo, hrával za Duklu Banská Bystrica, v Topoľčanoch, v Piešťanoch a dnes popri turnajoch veteránov stíha aj trénovať slovenské reprezentantky.Športu sa venuje aj v zamestnaní, dlhé roky pôsobí ako telocvikár na Strednej škole záhradníckej, kde je dnes aj zástupcom riaditeľa pre internát. Jozef Cifra, muž, ktorý spolu s ďalšími nadšencami vodného póla prevádzkoval cez leto kúpalisko Eva. Bojí sa totiž, že toto kultové miesto Piešťan skončí tak ako Slovan či Lipa.

Prečo musel alebo chcel Evu cez leto prevádzkovať Klub vodného póla?


– Situácia dospela do stavu, že Slovenské liečebné kúpele požiadali o statické zhodnotenie budovy vnútorného bazéna a na základe aj ďalšieho nezávislého posudku, ktoré dalo vypracovať mesto, sa rozhodlo, že kúpalisko treba zatvoriť. To sa stalo 31. 12. 2007 s tým, že kúpalisko sa zatvára na dobu neurčitú. Prevádzku zastavili a ani v lete nemala byť otvorená, čo je trochu zvláštne, pretože vonkajšie priestory neboli až v takom dezolátnom stave. Skrátka vôbec sa neuvažovalo, že by sa malo v lete otvoriť. Nás sa však ľudia pýtali, čo s tým bude, a tak sme sa na základe rôznych dopytov išli do kúpeľov opýtať sa, čo plánujú. Dozvedeli sme sa, že naozaj neplánujú kúpalisko otvoriť, pretože bolo pre nich v minulých rokoch finančne náročné a stratové.

Dohodli ste sa s nimi na letnom prenájme?


– V kúpeľoch nám povedali, že keby sme chceli, tak nám pomôžu a dajú nám počas letnej sezóny kúpalisko do prenájmu za korunu. Zistili sme si, že kúpele rok pred tým skončili jeho prevádzku so stratou 3,4 milióna korún. To sme si ako klub nemohli dovoliť a začali sme hľadať pomoc. Spravili sme rýchly prieskum medzi poslancami, či by mesto pomohlo s dotáciou. Ja som to vnímal humorne, že Piešťany by sa druhýkrát dostali do histórie. Prvýkrát, keď nikde nebol bazén a v Piešťanoch bol a bolo to fajn a teraz druhýkrát, keď bazén je už pomaly všade, a v Piešťanoch nie je.

Ako reagovali na vašu žiadosť o pomoc poslanci?


– Nakoľko je Eva kultové miesto Piešťan a Piešťany boli spojené s letnou sezónou a kúpaním sa na Eve, tak poslanci náš zámer privítali a v konečnom dôsledku aj zmenili pravidlá na poskytovanie dotácií. Dostali sme dotáciu vo výške 1 771 500 korún. Kúpele nám pomohli s bazénom aj vymenili potrubie, pretože bolo v havarijnom stave.

Strata teda nebola cez tri milióny, ale o polovicu nižšia. Šetrili ste?


– Vypracovali sme úsporné opatrenia. Bez nich by sme neboli schopní kúpalisko prevádzkovať. Napríklad sme ďaleko menší objem vody vypúšťali do vodární, vodu sme využili na polievanie trávnikov a platili sme tak menšie stočné. Takisto sme sprchy nastavili na úspornejší systém. Vo veľkom sa šetrilo, všade, kde sa dalo.

Čo bol najväčší technický problém pri prevádzkovaní kúpaliska?


– Technických problémov bolo niekoľko a takých, ktoré vás prekvapia zo dňa na deň. Technický stav kúpaliska bol taký, že každú chvíľu niečo „vyskočilo" – rozdeľovňa vody, potrubia, odpady… Väčšinu vecí sme robili svojpomocne.

Odkiaľ čerpá Eva vodu?


– Eva má svoju vlastný vrt na termálnu vodu. Má svoju studňu na úžitkovú vodu a ešte využíva aj zohrievanú úžitkovú vodu. Najväčšia položka pri prevádzke bola práve voda. Štátu sa platí približne 11 korún za každý kubík termálnej vody. Do plaveckého bazéna ide 1300 kubíkov vody, čiže každé napustenie, vypustenie vody, stočné je asi 28,50 korún… to sú veľké položky.

Prečo ste do tohto projektu išli len vy, pólisti? Nechceli sa pridať aj plavecké kluby?


– Náš člen, pán Adamkovič, bol rok vedúcim kúpaliska, ešte keď ho prevádzkovali kúpele, čiže mal skúsenosť s jeho prevádzkou. Tak sme ho oslovili. On bol v podstate hneď v prvej skupine, ktorá chcela, aby to fungovalo ďalej. Ani nás nenapadlo, aby sme niekoho druhého oslovovali. Mali sme všetko rozpracované tak, že sme boli schopní zabezpečiť všetko sami. Nebola nejaká nutnosť a potreba či dôvod, aby sme voľakoho žiadali o spoluprácu. Spraviť to len z princípu sme nevideli dôvod.

Ako fungovala spolupráca s plaveckými oddielmi, klubmi?


– Už na začiatku bolo na mestskom zastupiteľstve odsúhlasené, že mesto pomôže, ak kluby aj pólisti budú mať tréningy zadarmo. Takže mali tréningy zadarmo a v septembri sme umožnili aj školám z Piešťan využívať priestory na výučbu a organizovanie plaveckých kurzov. Využili to v dosť veľkej miere.

Ako bola zabezpečená prevádzka kúpaliska? Dali ste inzerát, že hľadáte biletárov, plavčíka, upratovačky?


– Vedúci kúpaliska už mal skúsenosti a poznal aj ľudí, ktorí tam pracovali v minulosti. Takže to boli ľudia, ktorí pracovali na Eve a vedeli, o čo ide. Pracovali u nás na dohodu, celkovo tak asi 15 ľudí.

Aký bol hospodársky výsledok Evy? Keby ste nedostali spomínanú dotáciu, skončíte v mínuse?


– Áno, určite. Prevádzka nie je jednoduchá, keby bola, nemuseli by sme to robiť my. Ide aj o úpravu ihrísk, kosenie trávy, opravu, natieranie lehátok… Je to veľký objekt, ktorý treba v prvom rade pripraviť, čo bolo tiež dosť náročné. V priebehu prevádzky je najdrahšia voda.

Máte prepočet, koľko by mal stáť lístok na kúpalisko pre dospelého človeka, aby cena zodpovedala realite, teda aby nebolo potrebné ju dotovať?


– Kúpele nám odporučili, aby sme dali cenu lístka 180 Sk, že by to malo týmto spôsobom vyjsť. No vzhľadom na úroveň kúpaliska, sme usúdili, že lepšie bude, keď bude lístok lacnejší a príde viac ľudí, ako keď bude drahý a nepríde nikto. Nakoniec stál lístok 80 Sk. Vychádzali sme z toho, že keď mesto prisľúbilo pomoc pri prevádzke, tak je to ústretový krok k obyvateľom, aby za prijateľnú sumu mohli navštíviť kúpalisko. Kúpalisko je v takom stave, v akom bolo pred 30, 40, alebo 50 rokmi, akurát je upravené dno vyššie a zmizlo pár stromov. Na dnešnú dobu a v porovnaní s aquaparkmi sme nechceli dávať vyššiu cenu.

Na septembrovom mestskom zastupiteľstve sa hovorilo o tom, že plánujete rokovať s kúpeľmi o prevádzke malého bazénika a spŕch cez zimu. Ako to dopadlo?


– Ešte to nie je uzatvorené, pretože zatiaľ nedošlo ku konkrétnemu rokovaniu. Ale o rok, keby boli podmienky ako tento, by sme sa pokúsili prevádzkovať kúpalisko opäť. S prípravou by sme začali však skôr, aby sme mohli otvoriť prípadne už 1. mája. Vtedy je už teplejšie, deti chodia na výlety, môžeme začať s plaveckými kurzami. Ale to je všetko ešte otázka jednania. Dopredu ťažko niečo predpovedať. Prvoradá je ochota kúpeľov a potom záujem mesta, že nám zase pomôže.

Opäť by ste nedali komerčné vstupné, ale počítali so stratou, ktorú mesto vykryje?


– Áno, tak to vnímame aj po rozhovoroch s primátorom, že ide o ústretový krok voči obyvateľom. Jasné, že keď sa prevádzkuje zimný štadión a mesto pokryje energie, je to tiež ústretový krok k športovcom. Rovnako sa klzisko spraví v meste počas zimy, a tiež je stratové.

Čo by ste povedali občanom alebo poslancom, ktorí poukazujú na to, že ide o nie práve najhospodárnejšie vynaložené peniaze alebo dotáciu?


– Táto situácia nemusela vôbec nastať, keby sa to zrealizovalo nejako inak. Keby kúpalisko prevádzkovali napríklad Služby mesta Piešťany alebo niekto iný. Krok, ktorý sme spravili my, mohol spraviť ktokoľvek. Verím tomu, keby sme ho nespravili, Eva je zatvorená a všetci by sme len akosi rozmýšľali nad tým, ako by to mohlo byť, ako to má byť…

Naozaj je pravda, že stav vnútorného bazéna je taký zlý, že kusy stropu spadli do vody?


– Nie. Robili sa injektáže do nosníkov a zisťoval sa stav výstuže. Faktom je, že agresívna piešťanská voda po 75 rokoch zanechala na železe stopu. Súčasný stav je presne taký, aký bol na konci októbra 2007. Sú tam stále otvory v stenách a v nosníkoch, čo sa robil statický prieskum. Pokiaľ ide o strop, je v poriadku, no po 75 rokoch vyžaduje opravu.

Mesto a kúpele ešte pred rokom hovorili o spoločnom projekte, že požiadajú európske fondy o podporu a zrekonštruujú kúpalisko. Viete, prečo to nevyšlo?


– Mne je to ťažko hodnotiť. Viem, že ide o majetok súkromného vlastníka, tam boli zrejme problémy s realizáciou celého projektu. Inak nevidím dôvod, prečo by sa to neuskutočnilo.

Ako vidíte budúcnosť Evy?


– Vyzerá to tak, že z európskych fondov, tak ako bolo pôvodne naplánované, rekonštrukcia nebude možná. Záleží len na majiteľovi, ako sa k veci postaví. Či bude ochotný investovať nejaké finančné prostriedky a či to je pre neho potrebné a atraktívne, aby bolo kúpalisko otvorené. Myslím si, že je tu stále časť klientov, ktorí sa vyložene pýtajú na to, či Eva funguje, alebo nie. Ideálne by bolo, keby mesto a kúpele našli spoločnú reč.

Kde trénujú pólisti, keď je Eva zatvorená?


– Našli sme náhradné priestory v hoteli Sĺňava, chodíme do Nového Mesta na priemyslovku do školského bazéna. Chodíme aj do niekdajšieho Vojenského kúpeľného ústavu. Je to finančne náročné, pretože v kúpeľoch sme mali ďaleko lepšie podmienky.

Koľko je pólistov v Piešťanoch, koľko máte členov?


– Od prípravky, jedenásťročných, mladších žiakov, mladší dorast, straší dorast, muži, žiačky, juniorky, ženy -máme okolo 120 osôb. A ešte veteráni majú družstvo. To sú ľudia, ktorí sa akosi celý život okolo vodného póla motali a ostali mu verní a chodia na rôzne turnaje. Vždy tým mladým prízvukujem, že im prajem, aby aj oni mohli chodiť na veteránske turnaje, aby zostali športu verní.

Zaznamenali ste úbytok hráčov, členov, povedzme preto, že musia chodiť do Nového Mesta nad Váhom?


– Našťastie, počet členov neklesol, naopak, tie malé deti sú zanietené, že to vďaka rodičom funguje aj takýmto spôsobom. Možno sa to ešte otočí, kým sa všetko vyrieši okolo Evy, a že sa dožijem lepších podmienok, ako sú momentálne.

Hrávate ešte pólo?


-Chodím na veteránske turnaje.

Na akom poste hrávate?


– Som brankár. Hrávam už 45 rokov, strašné. Začal som v Piešťanoch ako 13-ročný. Trénovali ma doktor Škarka a potom Laco Bačík. Ako 25-ročný som bol rok v Žiline na vojne a tam vzniklo armádne stredisko vrcholového športu. Vytvorili sme celkom solídne družstvo a dva roky som ešte zostal potom v Dukle. Bola to v podstate Dukla Banská Bystrica a my sme boli detašované pracovisko v Žiline. Potom som bol 12 rokov reprezentant Československa. Piešťany vtedy hrali druhú ligu, tak som išiel do Topoľčian, lebo tie hrali v prvej lige… Ešte tri roky som tam dochádzal, potom som sa zase vrátil do Piešťan.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava