Poľovná zver v našom regióne – jelenia zver

  • Nezaradené
  • 2. decembra 2008, 13:25
  • Autor:Peter Tekula

Jelenia zver patrí medzi veľkú úžitkovú zver a v Európe jej žije niekoľko poddruhov. Na Slovensku žije jeleň lesný, ktorý je zastúpený dvoma poddruhmi, a to jeleňom lesným stredoeurópskym a jeleňom lesným karpatským. Dĺžka tela jeleňa je 2,1-2,2 m, výška 1,3 m a hmotnosť 130-180 kg. Hmotnosť jelenice sa pohybuje od 75 do 90 kg.

Jeleň má typickú postavu vytrvalého bežca s rovným chrbtom. Tvar tela sa vekom mení, čím je zver mladšia, tým je štíhlejšia, má tenší a vzpriamenejší krk. Prvé parožie jeleňov má tvar nerozvetvených ihlíc bez ružíc a ich rast je ukončený vo veku 14 mesiacov.
Prvé parožie zhadzuje jeleň zvyčajne vo veku 24 mesiacov, teda asi v máji v treťom kalendárnom roku života. Ďalšie parožie už má ružicu a vetvy, najčastejšie ide o silného šestoráka alebo osmoráka. Parožie zhadzujú jelene od februára do apríla, staršie skôr, mladšie neskôr.
Vývoj ďalšieho parožia trvá 120-170 dní. Životným prostredím jelenej zveri sú rozsiahle lesné komplexy listnaté, zmiešané aj ihličnaté, od podunajských lužných lesov až po hornú hranicu lesa. Za potravou však vychádzajú aj na poľnohospodársku pôdu. Žije spoločensky v čriedach.
V čase ruje, čo je u nás asi od 5. septembra do 10. októbra, dospelý tzv. hlavný jeleň opanuje viac alebo menej početnú čriedu jeleníc s mladými, ktorú vedie tzv. vedúca jelenica. Ruja je sprevádzaná hlučným ručaním jeleňov a súbojmi, ktoré sú najskôr „slovné", potom nasleduje demonštrácia vlastnej telesnej hmotnosti a končí sa pretláčaním parohmi.
Jelenica je gravidná 240 dní a rodí spravidla jedno mláďa. To má svetlé škvrny na tele, ktoré zmiznú do konca prvého kalendárneho roka. V horúcich letných a jesenných dňoch sa jelenia zver veľmi rada „kaluží", aby sa ochladila a zbavila kožných parazitov. Má veľmi dobrý čuch, sluch a zrak.
Pasie sa za šera a v noci, kedy konzumuje trávy, byliny a letorasty drevín. Spásaním mladých výhonkov listnatých a ihličnatých drevín spôsobuje značné škody na lesných kultúrach a mladinách. Taktiež spása ďatelinu, obilniny, okopaniny, kukuricu a hrach.
Veľmi rada konzumuje aj žalude, bukvice a pagaštany. V našom okrese sa jelenej zveri najviac darí v lesných revíroch v okolí Chtelnice, Dolného Lopašova, Kočína, Prašníka, Moravian nad Váhom a v poslednom období aj v okolí obce Banka. V poslednom období sa stavy jelenej zveri v našom regióne pomaly zvyšujú, a to zásluhou starostlivosti o túto zver, ktorá je náročná.
Na základe každoročného jarného sčítania zveri, ktoré vykonávajú poľovníci, sa odhaduje momentálny stav pred lovom 334 kusov a plánovaný lov je 205 ks. Cieľom poľovníkov nie je iba lov zveri, ale hlavne starostlivosť o zver a zvyšovanie jej stavov. V kalendárnom roku 70 percent času zaberá starostlivosť o zver a 30 percent ostáva na poľovné vyžitie a lov schválených druhov zveri. Peter Tekula

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek