Nové hrobové miesta sa ešte kúpiť nedajú

  • Nezaradené
  • 2. decembra 2008, 12:59
  • Autor:(ad)

Stavbu rozšírenia cintorína na Žilinskej ceste prevzali minulú stredu zástupcovia mesta od dodávateľov. Horný cintorín tak okrem plochy 3000 m2 na pochovávanie dostal nové chodníky zo zámkovej dlažby, urnovú stenu, lampy, lavičky aj zeleň. Hrobové miesta sa v tejto časti ale zatiaľ prenajať nedajú.

Pochovávali do starých
Manažérka strediska cintorínov Služieb mesta Piešťany (SMP) Eliška Gocká svoju spokojnosť s novým priestorom netají. „Rozšírenie cintorína sa objavilo v územných plánoch mesta už približne pred tridsiatimi rokmi. Rapídne sa však zmenšila jeho kapacita asi päť rokov dozadu, preto mesto začalo s výstavbou novej časti."
Podľa E. Gockej im už nezostali žiadne voľné plochy. „Naposledy sme pochovávali do starého hrobu, ktorý už bol opustený a nikto sa k nemu nehlásil," hovorí. Hroby v novej časti začnú prenajímať hneď, ako dostanú novú časť cintorína do správy, čo musí odsúhlasiť mestské zastupiteľstvo. „Ľudia sa nám už dlho hlásia, a tak dúfam, že po decembrovom zasadnutí poslancov ich budeme môcť uspokojiť," dodáva manažérka SMP.
Prenájom bude vyšší
Podľa Igora Kováča, vedúceho referátu majetku mesta, si však záujemcovia o prenájom nových hrobov ešte chvíľu budú musieť počkať. Stavbu za šesť miliónov korún (199-tisíc eur) najskôr treba skolaudovať a zaplatiť faktúry. Až potom predložia poslancom návrh na odovzdanie celého cintorína do správy SMP. Do konca tohto roku to zrejme nestihnú. Od januára sa prenájom hrobových miest na desať rokov zvýši z pôvodných 950 korún (31,53 eur) za jednohrob na 33 eur (994,16 korún) a za urnové miesto zaplatí záujemca namiesto 900 korún (29,87 eur) 30 € (903,78 Sk).
Dom smútku nestačí
Vynovenému cintorínu ale nebude stačiť pôvodný Dom smútku. Podľa E. Gockej bol postavený v 80. rokoch minulého storočia v akcii Z. Chýba mu náraďovňa, zázemie pre kňazov, pitná voda aj obradná sieň. „Pri rozlúčke ľudia stoja vonku. Keď je zima alebo teplo, starší ľudia majú problém vydržať," hovorí. Riaditeľ SMP Ernest Jančina uviedol, že požiadali mesto o zaradenie jeho rekonštrukcie do rozpočtu na budúci rok. Podľa štúdie by si obnova Domu smútku vyžadovala asi 18 mil. korún (597-tis. eur), a tak nie je isté, či sa na ňu nájdu peniaze.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav