Cesta v Kocuriciach – neprekonateľný problém?

  • Nezaradené
  • 2. decembra 2008, 11:52
  • Autor:A. Drahovská

Podnikateľ Peter Hornák z Trebatíc požiadal na novembrovom rokovaní poslancov piešťanského mestského zastupiteľstva o kladné stanovisko k jeho projektu výstavby 38 rodinných domov.

Kladné územné rozhodnutie potrebuje podnikateľ do konca tohto roku, inak sa mu stavba poriadne predraží. Mesto Piešťany podľa neho celý proces zámerne naťahuje. Problém je v tom, že parcela na okraji Kocuríc patrí do katastra Trebatíc. Obyvatelia nových domov by tak boli oficiálne Trebatičanmi, no využívali by cestu, kanalizáciu a osvetlenie Kocuríc, teda Piešťan. Radnica niečo podobné odmieta. Riešenia vraj sú, treba ale na ne peniaze a čas. A ten hrá proti podnikateľovi.
Obec od stavby penziónu ustúpila
Pozemok v lokalite Ovŕšok s rozlohou približne 18 km2 patril pôvodne obci Trebatice. O roľu, na ktorej je aj dnes čerstvo pooraná zemina, sa stará poľnohospodárske družstvo. „V roku 2004 sme sa rozhodli, že ho využijeme inak a postavíme na ňom penzión pre seniorov," hovorí Juraj Valo, starosta obce. Trebatice však od svojho plánu nakoniec upustili, práve pre námietky mesta Piešťany ohľadom zvýšenia nákladov na údržbu cesty a náporu na inžinierske siete. Pôdu začiatkom tohto roka získala rodina Hornákovcov ako výmenu za podiely na inej parcele. Starosta vraví, že keď sa dohodli na výmene za pozemok na Ovŕšku, o problémoch s cestou podnikateľ vedel.
Na poplatkoch by stratil štyri milióny
Nový majiteľ pozemku tu podľa svojho vyjadrenia najskôr stavať nechcel, ale keď zistil, že sa za vyňatie pôdneho fondu od januára 2009 bude platiť, rozhodol sa inak. Poplatky by ho po novom roku vyšli na približne štyri milióny korún (133-tis. eur). Dal si teda vypracovať urbanistickú štúdiu a začal najskôr s riešením inžinierskych sietí. „Všetky mali dostatočnú kapacitu, okrem kanalizácie, kde bolo treba v dvoch šachtách silnejšie čerpadlá," hovorí Peter Hornák, „tak som ich vymenil na vlastné náklady. Stálo ma to 400-tisíc korún. Ani vo sne by ma nenapadlo, že vyústenie cesty do Kocuríc bude takým neprekonateľným problémom." Tvrdí, že keď začal jednať s mestom Piešťany o svojom zámere, všetko išlo, kým sa do veci nevložil primátor. Prednostka mestského úradu Denisa Bartošová však toto jeho tvrdenie popiera: „Stále sa bavíme na jednej vlnovej dĺžke. Navrhli sme riešenie: zmena katastrálnych území alebo vybudovanie novej prístupovej cesty."
Stavať môže, ale v Kocuriciach
Svoje stanovisko dalo mesto na vedomie obci Trebatice listom z 24. júla pri začatí územného konania. Hovorí sa v ňom, že so zámerom výstavby v tejto lokalite pre napojenie na prístupovú cestu na ulici Dudvážska nesúhlasili už v minulých rokoch a akceptovali by ju iba, ak bude územie pričlenené ku Kocuriciam. Primátor Remo Cicutto vraví, že víta aktivitu, aby sa tu stavalo, ale musia byť jasne nastavené finančné toky. „Vzniknú nám zvýšené náklady a strácame dane," argumentuje. „Daňoví poplatníci by platili dane obci Trebatice, kde aj spotrebujú ich časť, ale ďalšiu spotrebujú v meste Piešťany. Môže sa stať, že občania, ktorí tam budú žiť, zvýšia nároky napríklad na mestskú hromadnú dopravu, cintorínske služby a nebudú to Kocuričania ale Trebatičania, a my nebudeme mať žiadny príjem, len výdavky." Aj preto mesto žiada, aby sa hranice katastra posunuli a samosprávy by si vymenili pozemky. Prednostka Denisa Bartošová odhaduje dĺžku celého procesu asi na dva roky.
Všetko je o peniazoch?
Zámena hraníc však v stroskotáva na ďalších financiách. Nikto nechce platiť za geometrické plány, právne služby a ďalšie výdavky s ňou spojené. Mesto tvrdí, že aktivitu vyvolala obec Trebatice, starosta s týmto názorom nesúhlasí. Petrovi Hornákovi sa myšlienka, že by poplatky a celú administratívu s tým spojenú mal vybaviť on, tiež nepáči, a tak sa rokovania zastavili. Skúšal navrhnúť, aby časť daní odvádzali Trebatice Piešťanom, takýto postup však podľa úradníkov nemá oporu v legislatíve. Ďalšia navrhovaná možnosť, nová cesta okolo pozemku z opačnej strany a jej napojenie na hlavný ťah smerom na Piešťany, si opäť vyžaduje peniaze. „Stála by minimálne šesť miliónov," myslí si P. Hornák. Starosta obce Trebatice Juraj Valo tiež nie je naklonený tejto myšlienke. „My sme sa rozhodli, že komunikáciu nevybudujeme, lebo nemáme na to finančné prostriedky. Ak by sa tam cesta stavala, nezaradíme ju do pasportu a musela by byť súkromná." Náklady na jej údržbu by potom znášali obyvatelia domov. Aj on podporuje výmenu katastrálneho územia, ale poplatky za ňu by nemali ísť z obecnej kasy. Problém je teda opäť vo financiách. Primátor mesta Remo Cicutto hovorí, že v tomto prípade ide o komerčnú aktivitu, a nie verejný záujem. „S podobnými starosťami sa potýkajú aj iní stavitelia a riešia si ich vo vlastnej réžii. "Ak by podľa neho tieto výdavky platilo mesto alebo obec, konali by nehospodárne. „V Kocuriciach by mali stáť Trebatické‘ domy. Problémom je cesta," hovorí P. Hornák.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf