Vzácna flóra okolo nás – Výsadba

  • Nezaradené
  • 26. novembra 2008, 10:26
  • Autor:František Bača

Piešťany a okolie poskytujú ich obyvateľom a návštevníkom veľa prírodných zaujímavostí cenných pre viaceré vedné odbory, ale aj pre osobné záujmy, poznanie a potešenie. Nájsť vzácne druhy rastlín, húb, pozorovať hmyz či vtáctvo je iste dobrou motiváciou k prospešnému využitiu voľného času, pohybu v prírode i relaxácii.

Od Lodenice cyklistickým chodníkom sa po asi 2 km dostaneme na miesto takzvanej Výsadby, ktorú tvorí malé jazierko s bujnou vegetáciou. Lokalitu dlhé roky spravoval Viliam Kubán, známy piešťanský ornitológ. Vysadil tam množstvo kríkov a drevín, aby pre vtáctvo vytvoril vhodné „ubytovacie" podmienky.
O jeho práci sa veľa popísalo. Menej už je verejnosť informovaná o flóre lokality. Za desiatky rokov od vzniku vodnej plochy a brehových porastov sa tu udomácnila vzácna močiarna a bažinná flóra. Z drevín tu dominuje jelša lepkavá ako pôvodný druh na tomto mieste. Močiarne a vodné rastliny sa šíria nivou Váhu od juhu, následkom otepľovania a aj s prispením vtáctva.
Mnohé rastlinné druhy tu dosahujú severnú hranicu rozšírenia. S jarou začína pokrývať vodnú plochu leknica žltá listami, a potom aj peknými žltými kvetmi, ktoré po odkvitnutí vytvoria dokonalú makovicu. Pestovať tu lekno biele sa trvalo nepodarilo zrejme pre nízku hĺbku vodnej hladiny a vymrznutie koreňov.
Občas sa na Výsadbe objaví vzácna bublinatka južná, ktorá južnejšie od Sĺňavy, napríklad na jazerách oproti Maduniciam, vytvára na hladine celé koberce. Prevažujúcim druhom je na jazere pálka úzkolistá, ktorá s pálkou širokolistou vytvára dokonca vzácne krížence. Zo vzácnych druhov som tu objavil orchideu – kruštík neskorý popísaný v severných Čechach.
Rovnako vzácny je tam rožkatec pohrúžený. Sú to rastliny z takzvanej Červenej knihy vzácnych a ohrozených druhov rastlín, ktoré sú pod zákonnou ochranou. Rovnako vzácny je výskyt machu žijúceho vo vode, plytkej a priezračne čistej. Volá sa mrvka plávajúca. Je indikátorom čistého prostredia.
V súčasnosti pre opravu hrádze sme zaznamenali zníženie vodnej hladiny Sĺňavy. Obávame sa vyhynutia týchto vzácnych druhov rastlín, ak tento stav potrvá dlhšiu dobu, najmä cez zimu. Flóra Výsadby je naozaj bohatá a pestrá. Zo zvláštnych druhov môžem uviesť aj šípovku vodnú so šípovitými listami, škripinec jazierny či žabník skorocelový.
Takisto množstvo nezábudok, veroník, lipkavcov, netýkaviek, voškovnikov a konopníc tu vytvára pestré spoločenstvá, ktoré blízko Piešťan nenájdeme. Výsadba je vzácny priestor nie len pre vtáctvo, ktoré tu nachádza odpočinok pri migrácii, ale aj pre drobný hmyz, pavúky, motýle, vážky, šidlá, obojživelníky a novšie aj korytnačky. V neposlednom rade, ako som uviedol, aj pre rastlinstvo, ktoré je tiež naším sprievodcom životom.
Odporúčam Výsadbu do pozornosti najmä študentom, prírodovedcom, ale aj milovníkom prírody, lebo tu na malom kúsku zeme môžeme nájsť nový rozmer v poznaní života okolo nás.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf