Poľovná zver v našom regióne – srnec hôrny

  • Nezaradené
  • 26. novembra 2008, 10:33
  • Autor:Peter Tekula

Srnčia zver obýva Európu a veľkú časť Ázie. Nie je taká spoločenská ako ostatné druhy raticovej zveri a do skupiniek alebo väčších čried sa grupuje len v zime. U nás žije na celom území od nížin až po hornú hranicu lesa, najmä v listnatých a zmiešaných lesoch, najhojnejšie v takých, ktoré sú prestúpené poľnohospodárskou pôdou.

Srnce žijú od vytlčenia parožkov až do začiatku jesene vo svojom teritóriu. Srnec si svoje teritórium značkuje hrabaniskami, strúhaním a vytĺkaním parôžkov na stromoch a kríkoch. Vo svojom teritóriu nestrpí žiadneho soka. V čase ruje – párenia, ktoré u nás prebieha od polovice júla do polovice augusta, vyhľadáva srny.
Po spárení srnu opúšťa a hľadá si ďalšiu. Srnčatá prichádzajú na svet v máji-júni po 40. týždňoch od oplodnenia srny. Zárodky sú spočiatku v latentnom stave a začnú sa vyvíjať až koncom roka. Počet mláďat je spravidla 1-2. Srnčatá sú svetlobodkované, a keďže spočiatku ležia celý čas v hustom záraste, nevylučujú žiaden pach a tak ich predátor len ťažko nájde.
Matka sa zdržuje ďalej od srnčiat, aby na ne neupozorňovala, ale vždy je pripravená brániť ich. Srnčia zver spása listy a konáriky drevín, byliny, trávy, poľnohospodárske plodiny, huby a plody. Hlavnými predátormi srnčej zveri sú veľké šelmy, túlavé psy a líšky. Srnčia zver sa vie dobre prispôsobiť aj životu v husto osídlenej krajine.
V našom okrese sa srnčej zveri vďaka starostlivosti všetkých poľovných združení a spoločností darí. Poľovná verejnosť venuje tejto zveri maximálnu pozornosť a cieľavedome plánuje aj jej lov. No početné strety s automobilmi spôsobujú aj neplánované straty.
Najviac ich pociťujú Jelesy Piešťany, Blacina Ostrov a Čerenec Prašník-Vŕbové. V roku 2006 bol plánovaný lov srnčej zveri 361 kusov a ulovilo sa 288 jedincov, v roku 2007 bol plánovaný lov srnčej zveri 352 ks a ulovilo sa 296 kusov. V roku 2007 zahynulo na cestách v našom okrese 17 srncov, 12 sŕn, čo je spolu 29 exemplárov a veľmi vysoké číslo.
Na základe sčítania zveri v roku 2008 a predpokladaných prírastkov sa odhaduje, že v poľovných revíroch nášho okresu je momentálne asi 1260 kusov srnčej zveri. Na záver chcem poprosiť všetkých návštevníkov prírody. Ak nájdete pri potulkách malé srnča, nedotýkajte sa ho a nechajte ho ležať, ono nie je opustené, len odložené. V prípade, že sa ho dotknete, matka srna prestane oň javiť záujem -pre váš pach.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav