Výskumníci varujú – pôda je ohrozená

  • Nezaradené
  • 25. novembra 2008, 15:01
  • Autor:V.Dusíková

Pred dvoma týždňami do Piešťan zavítala takmer stovka poľnohospodárskych výskumníkov z celej Európy. Na 15. konferencii prezentovali najnovšie poznatky a trendy vo výskume zameranom na novú generáciu poľnohospodárskych plodín vhodných pre agronomické, potravinárske, medicínske a priemyselné využitie.

Zamerali sa najmä na tie, ktoré sa dokážu prispôsobiť stresovým faktorom prostredia a sú zároveň bezpečné pre produkciu primárnej potravinovej suroviny. Výskumníci upozorňujú – pôda v Európe je ohrozená! Nejestvuje univerzálny nástroj, aby sme ju zachránili.
„Diverzita je taká obrovská, že musíme hľadať špecifické riešenia v každej krajine. V rámci týchto snáh sa musíme zamerať na eróziu pôdy," odznelo varovanie výskumníkov na tlačovej konferencii. Aby poľnohospodári zabránili erózii pôdy, pristupujú k rôznym spôsobom jej obrábania. Jestvuje niekoľko špecifických techník.
Výskumníci navštívili aj pokusné polia v Borovciach, kde sa pracovníci Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch niekoľko rokov zaoberajú sledovaním produkcie polí, do ktorých už niekoľko rokov nevošiel pluh. „Bezorbové obrábanie je vhodné pre obilniny s drobnými semienkami.
Pri kukurici, cukrovej repe a iných redšie siatych plodinách treba zvážiť spôsob hospodárenia. Ideálne je zmiešané hospodárenie a spojenie rastlinnej a živočíšnej výroby v rámci jedného podniku," uviedol profesor Ulrich Köpke zo SRN. Predstaviteľ Európskeho združenia pre ochranné poľnohospodárstvo, Gottlieb Basch z Portugalska, pripomenul: „V systéme ochranného poľnohospodárstva neexistujú ideálne riešenia, treba len hľadať čo najväčšie kompromisy.
" VÝSKUMNÍCI VARUJÚ – PÔDA JE OHROZENÁ Pred dvoma týždňami do Piešťan zavítala takmer stovka poľnohospodárskych výskumníkov z celej Európy. Na 15. konferencii prezentovali najnovšie poznatky a trendy vo výskume zameranom na novú generáciu poľnohospodárskych plodín vhodných pre agronomické, potravinárske, medicínske a priemyselné využitie.
Zamerali sa najmä na tie, ktoré sa dokážu prispôsobiť stresovým faktorom prostredia a sú zároveň bezpečné pre produkciu primárnej potravinovej suroviny. Výskumníci upozorňujú – pôda v Európe je ohrozená! Nejestvuje univerzálny nástroj, aby sme ju zachránili. „Diverzita je taká obrovská, že musíme hľadať špecifické riešenia v každej krajine.
V rámci týchto snáh sa musíme zamerať na eróziu pôdy," odznelo varovanie výskumníkov na tlačovej konferencii. Aby poľnohospodári zabránili erózii pôdy, pristupujú k rôznym spôsobom jej obrábania. Jestvuje niekoľko špecifických techník. Výskumníci navštívili aj pokusné polia v Borovciach, kde sa pracovníci Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch niekoľko rokov zaoberajú sledovaním produkcie polí, do ktorých už niekoľko rokov nevošiel pluh.
„Bezorbové obrábanie je vhodné pre obilniny s drobnými semienkami. Pri kukurici, cukrovej repe a iných redšie siatych plodinách treba zvážiť spôsob hospodárenia. Ideálne je zmiešané hospodárenie a spojenie rastlinnej a živočíšnej výroby v rámci jedného podniku," uviedol profesor Ulrich Köpke zo SRN. Predstaviteľ Európskeho združenia pre ochranné poľnohospodárstvo, Gottlieb Basch z Portugalska, pripomenul: „V systéme ochranného poľnohospodárstva neexistujú ideálne riešenia, treba len hľadať čo najväčšie kompromisy."

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek