Piešťanci už pozbierali kukuricu aj repu

  • Nezaradené
  • 25. novembra 2008, 14:52
  • Autor:Michal Petruška

Piešťanskí družstevníci v uplynulom týždni finišovali so zberom kukurice. Polovica úrody poputuje do neďalekého Leopoldova, kde z nej vyrobia biopalivo. Druhú polovicu využijú na kŕmenie a výrobu škrobu. „Úroda je dobrá, len cena veľmi nízka, “ hovorí agronómka družstva Dária Keblovská.

Cena vraj klesla z 8000 na 3000 korún za tonu. Rovnako je to aj s cenou mlieka. Kým v januári ho družstvo predávalo mliekarňam za 12 korún za liter, dnes sa výkupná cena blíži k deviatim korunám. „V obchodoch sme si však zlacnenie nevšimli," povzdychne si agronómka. Dojníc chovajú na družstve približne 110, práve pre ne zasadili na 60 hektároch aj kukuricu na siláž.
Spoločnosť robia dobytku ošípané, zo 600 kusov prasiat všetkých vekových a váhových kategórií je vyše 80 prasníc. Živočíšna výroba je však na piešťanskom družstve, podobne ako na iných, stratová. Do plusu dostáva družstvo so 43 členmi a zamestnancami pestovanie slnečnice, repky, zemiakov, obilnín a spomínanej kukurice a repy. Piešťanskí družstevníci hospodária na celkovej výmere 880 hektárov. Cukrovú repu vysadili na rovnú stovku z nich.
Po očistené buľvy si prídu zamestnanci Považského cukrovaru. „Repná kampaň už nie je taká ako kedysi. Repu už nikde nemusíme prevážať, kamiónmi si sem prídu po ňu sami a jej kvalitu, teda aj výkupnú cenu, určia až v cukrovare," hovorí Emil Pisárik, ktorý z poľa repu zvážal. Stretli sme ho neďaleko haly, v ktorej sa už sušila kukurica pozbieraná z poľa.
Sústavu rúr, ktorými prúdi kukuricové zrno, hnané teplým vzduchom dovtedy, kým neklesne jeho vlhkosť pod 14 percent, obsluhoval Peter Popadič. Až potom putuje zrno k odberateľom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava