Medzi poslancov zavítali aj občania

  • Nezaradené
  • 24. novembra 2008, 21:06
  • Autor:Michal Petruška

Nezvyčajne rušno bolo vo štvrtok popoludní na začiatku ôsmeho riadneho zasadnutia mestského zastupiteľstva. Medzi poslancov, ktorí sa tiež zišli v úctyhodnom počte (chýbali len dvaja), zavítalo so svojim dopytom či otázkou až päť občanov.

Prvý dostal slovo Peter Lorinc, ktorý prezentoval poslancom záujem firmy Telor, ktorej je konateľom, odkúpiť budovu bývalej autoškoly na Meštianskej ulici. Spoločnosť plánuje na tomto mieste vybudovať nákupné centrum a niekoľko pozemkov a budov v lokalite už vlastní. Ako druhý prehovoril Ján Oravec, ktorý položil poslancom otázku, na čo sa využili peniaze získané od Jaslovských Bohuníc z tzv. „jadrovej" dane.

Rozrastú sa Kocurice?


Tretím občanom, ktorý dostal slovo, bol Peter Horňák, podnikateľ z Trebatíc, ktorý však vlastní na území Piešťan nehnuteľnosť a mal taktiež právo vystúpiť s dopytom. Poslancov oboznámil s problémom, ktorý má pri výstavbe rodinných domov v Kocuriciach. Územné konanie potrebné pre začatie stavby uviazlo na mŕtvom bode potom, keď sa zistilo, že časť pozemkov, kde majú vyrásť nové domy a prístupová cesta, patrí do katastra obce Trebatice. Obyvatelia týchto domov by tak síce bývali v Kocuriciach, ktoré patria k Piešťanom, no podielové dane by platili Trebaticiam. Piešťanská radnica preto navrhuje zmenu hraníc katastra, na ktorej sa však zatiaľ so starostom obce nedohodla. Peter Horňák preinvestoval podľa vlastných slov už 400-tisíc korún, o ktoré príde, ak sa územné konanie úspešne neskončí do konca roka.

Sľub stále platí


S emotívne nabitým prejavom oslovila poslancov dôchodkyňa Hedviga Adamcová. Jej majetkovo-právnymi požiadavkami sa mesto zaoberá už od roku 1991. Štát totiž v roku 1978 odkúpil od jej manžela viac ako 700 metrov štvorcových v centre mesta za necelých 120-tisíc korún. Následne dostali manželia náhradný 3-izbový byt, neskôr len 1-izbový byt.
Reštitučný nárok si pani Adamcová neuplatnila na súde včas a náhradu začala žiadať až v roku 1991 od mesta Piešťany. Mestské zastupiteľstvo jej nakoniec v roku 2002 prisľúbilo, že ak dotknuté pozemky raz predá, tak jej doplatí kúpnu cenu za nehnuteľnosti odkúpené v roku 1978 vo výške 300-tisíc korún (dnes sa na pozemkoch stavia Aupark).
H. Adamcová prišla na štvrtkové zasadnutie zastupiteľstva práve preto, že 23. bod programu navrhoval toto uznesenie z roku 2002 zrušiť, a teda nič jej nevyplatiť. Poslancov požiadala, aby rozhodnutie nerušili a peniaze jej dali vyplatiť. Diskusia o zrušení či nezrušení prísľubu svojich predchodcov bola mimoriadne emotívna.
„Nikdy nepodpíšem darovanie tejto sumy osobe, ktorá nemá na to nárok. Krivda sa stala v roku 1978 a jej nápravu vzal na svoje ramená štát, keď sa občania mohli prihlásiť o reštitúciu majetkov. Mesto Piešťany nemá voči Hedvige Adamcovej žiadny záväzok. Samospráva tu nie je na to, aby riešila takéto krivdy. Uzavrime to a neživme u starej pani nádej, že niečo dostane," vyhlásil pred poslancami primátor Remo Cicutto.
Podľa mestských právnikov, ako aj hlavného kontrolóra mesta, by bolo totiž vyplatenie odškodného pani Adamcovej nehospodárnym nakladaním s majetkom mesta, keďže tá nemá na odškodnenie žiadny právny nárok. Viacerí poslanci sa však odvolávali na morálny rozmer kauzy. „Nemôžem hlasovať za zrušenie niečoho, čo moji predchodcovia sľúbili a niekomu tým ublížiť," povedal v diskusii poslanec Marián Gula.
Ak nie je možné vyplatiť jej odškodné, treba podľa neho hľadať iný spôsob, ako učiniť spravodlivosti za dosť. S kolegami, ktorí majú na vec rovnaký názor, ho plánuje nájsť a predložiť kolegom poslancom na decembrovom rokovaní. Zdá sa, že má šancu na úspech, pretože bod 23 ako jediný hlasovaním neprešiel, poslanci uznesenie z roku 2002 nezrušili.

Dostali milión navyše


Ako posledný predstúpil pred poslancov prezident hokejového klubu ŠHK 37 Piešťany Jaroslav Lušňák. Poslancom zdôvodnil požiadavku navýšiť dotáciu pre klub určenú na úhradu médií – teda energií potrebných na výrobu ľadu a vykurovanie objektu.
Poslanci jeho požiadavke vyhoveli, a celkovo tak mesto prispeje hokejovému klubu sumou 5,5 milióna korún. Celková prevádzka zimného štadiónu si podľa J. Lušňáka vyžaduje 11 miliónov korún ročne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava