Blog Jaroslava Poturnaja: Sám a predsa spolu

  • Nezaradené
  • 21. novembra 2008, 16:49
  • Autor:Jaroslav Poturnaj

Zúčastnil som sa „Koncertu pre všímavých“. Začal sa 17. 11. o 17:11 v PKO v Bratislave. Bol venovaný tým čo ešte nezabudli na „nežnú revolúciu“ v novembri 1989 a ešte stále pre nich niečo znamená.

Bol to hapening radosti a slobody. Všetko bolo výborne zorganizované. Doslova to tam dýchalo aurou vystupujúcich. Vo veľkej spoločenskej sále prebiehali koncerty hudobné, ktoré moderoval Braňo Jobus. V malej sále sa premietalo a diskutovalo s takými ľuďmi ako sú Daniel Hevier, Dušan Dušek, Fedor Gál a ďaľší – to moderoval Juraj Kušnierik.
Všetko sa nedalo stíhať – obe scény boli nabité programom. Dal som si pivo a podčiarkol si načo asi pôjdem a ostatné som musel obetovať. Veľmi krátko. V hudbe som videl: Tomáš Sloboda Sounds – spieval anglicky aj slovensky a veľmi dobre. Hudba ohromná svetová a energická. Jeho hosťom bol Richard Roth a ten dokázal, že nie je len dobrý herec, ale aj muzikant.
Kapela Živé kvety – dokázali, že sú fakt živá kapela s ohromným životným nábojom a elánom. Výborná hudba a výborné texty. Na záver boli Modré hory – rapová kapela alebo hip-hop. Tomu som celkom nerozumel, ale vydržal som do konca.
Komorná scéna mi poskytla tieto lahôdky. Malá domov – film o rómskej téme z pohľadu Róma. Režisér Jaroslav Vojtek si za ten film v Bratislave na festivale dokumentárnych filmov Jeden svet odniesol Cenu Jedného sveta 2008.
Daniel Hevier sa predviedol nie len ako básnik, ale aj ako spevák. Hral na "synťáku" a spieval. Jednu pesničku dokonca zarepoval v sprievode malého tamtamu, na ktorý si aj sám bubnoval. Nebolo to ani trochu lacné, ale malo to silu skúseností a rozumu.
Dušan Dušek nám prečítal svoje poviedky, v ktorých ukázal, že píše srdcom. Fedor Gál – predchádzal ho krátky dokumentárny film, ktorý uvádzal jeho novú knihu Krátka dlouhá cesta. Bolo to o tom ako jeho otec zahynul na konci 2. svetovej vojny na ceste z presunu z koncentračného táboru. Zastrelil ho surovo esesák, lebo už nevládal ísť ďalej.
Potom bola diskusia o knihe, ale aj o VPN, nežnej revolúcii. Čo bolo po nej a čo sa deje teraz. Úžasné!
Medzi tým bola kopa občersvenia a kútik s predajom pekných knižiek. Na knižky bola zľava 30%. No nekúp to! Kúpil som si hneď 3 knižky. Zobral som si aj pár čísiel týždenníka Týždeň, ktoré tam boli zadarmo dostupné všetkým.
Šiel som tam síce sám, ale cítil som, že tu patríme spolu. Dobrí ľudia ešte žijú a dúfam, že ešte dlho budú žiť.
Miško Kaščák, ktorý to tu so svojou agentúrou POHODA organizoval si zvolil na razítka ku vstupenke obrázok dvoch malých detičiek. Chcel tým asi povedať, že keby tu boli také deti cítili by sa v pohode a bezpečne.
Naspäť ma viezol o pol druhej ráno domov kamarát. Zhodou okolností moderátor jednej scény Braňo Jobus, ale o tom možno niekedy neskôr.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín