Voľne žijúce zvieratá zachraňujú doma a za svoje

  • Nezaradené
  • 18. novembra 2008, 11:05
  • Autor:A.Drahovská

Tibor Šnajdar sa vo svojom dome v Ratnovciach už osem rokov stará o zranené vtáky, líšky, hady, ježkov či netopiere. Založil Spoločnosť na ochranu voľne žijúcich zvierat Havran a spolupracuje aj so Štátnou veterinárnou správou v Trnave. Starostlivosť o zvieratá financuje zatiaľ z vlastného vrecka a pomáha mu i manželka a synovia.

Oslovili sme ho, aby nám povedal, či v období poľovačiek zranených zvierat pribúda, a on nám porozprával aj zopár zaujímavostí zo svojej činnosti.

Bubu sa narodil slepý


„Nepostrehli sme, že by nám na jeseň narástol počet zranených zvierat," hovorí, „skôr sa mi zdá, že si ľudia začínajú uvedomovať nutnosť ochrany prírody. Už dlho sa totiž nestalo, že by sme doma nemali žiadneho pacienta, stále nám nejakých nosia, častokrát aj sami poľovníci." Momentálne majú vo voliérach šesť zranených dravcov. Dvoch myšiakov hôrnych, jedného výra skalného, kaňu močiarnu a dva sokoly. Myšiak má priestrel nohy. „Rana už je zrastená, ale noha zostala trochu krivá, lebo priestrel bol staršieho dáta," vysvetľuje T. Šnajdar. Kaňa močiarna mala zasa trieštivú zlomeninu predlaktia (krídla) a výr Bubu je vraj od narodenia slepý. „Priniesli ho ochranári, ktorí ho chytili kdesi pri Trnave," vraví, „museli ho živiť rodičia až do dospelosti, lebo nedokáže loviť. Teraz riešime jeho umiestnenie do zoologickej záhrady, pretože tieto zvieratá nemôžu zostať vo vlastníctve súkromníka".

V obývačke našli hada


Problémom pacientov Tibora Šnajdara teda bývajú najmä zlomeniny, úrazy hlavy, popáleniny od stĺpov elektrického vedenia, ale aj priestrely. Nedávno vypustil späť do prírody labuť, ktorá mala v sebe osem brokov, jeden projektil z malorážky a spadla na elektrické drôty. Rameno na ľavom krídle mala spálené až na kosť a Šnajdarovcom trvalo deväť mesiacov, kým ju dali do poriadku. Bola to vraj divoška a riadne sa s ňou natrápili. Často sa im tiež stáva, že ich ľudia volajú, keď si nevedia dať rady s nejakým zvieraťom. Ako napríklad majitelia rodinného domu neďaleko Trnavy, ktorí našli v obývačke hada. Bola to užovka, ktorú si priniesli s drevom a v teple ožila. „Pomáhali sme aj chytiť austrálskeho pštrosa, ktorý behal pri diaľnici. Majiteľ ho nemohol dohoniť," usmieva sa pri spomienke T. Šnajdar. Pštrosica potom strávila nejaký čas u nich a podľa jeho slov to bola veľká pohoďáčka. Nakoniec skončila v Zoologickej záhrade v Spišskej Novej Vsi. Práve táto ZOO im pri umiestňovaní zvierať vychádza v ústrety. Šnajdarovci majú pri opatere asi päťdesiatpercentnú úspešnosť, čo je podľa hlavy rodiny vysoké číslo. „Keď si uvedomíme, že by inak zahynuli, je to veľký úspech," tvrdí. Po vyliečení všetky zvieratá vypúšťajú späť do prírody, zvykajú si rýchlo. Občas sa vraj ešte prídu najesť či ukázať, ale po čase na pobyt s človekom zabudnú. Ak teda v prírode nájdete zranené divé zviera, zavolajte na tel. 0903/343 205.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava