Blog Imricha Gála: O floskulách

  • Nezaradené
  • 16. novembra 2008, 14:12
  • Autor:Imrich Gál

Priznám, že slovo floskula používam pomerne často, okolitý svet ma k tomu akosi inšpiruje, floskuly vidím a počujem okolo seba veľmi často ako vy všetci, len to tak nevoláte. Asi používate iné výrazy.

Niektorí moji priatelia sú často expresívnejší, niekedy to hraničí s vulgarizmami, ale čo už. Každý máme svoje spôsoby. Mne sa páči „floskula“. Je to civilizovaný výraz, elegantný, tvári sa inteligentne, a na správnom mieste a v správny čas je aspoň tak účinný ako tie emotívnejšie výrazy. Včera som natrafil na takú floskulu v prenesenom význame, že mi sánka padla na podlahu.
Angličanka Amy Taylor (28) požiadala o rozvod po tom, ako obvinila postavu z počítačovej hry svojho manžela, že zapríčinila neveru jej manžela. Ako dôvod svoju žiadosti Amy uviedla jeho “nerozumné správanie”.
Amy bola vydatá za Davida Pollarda (40) tri roky. Zoznámili sa na chate na internete v 2003, neskôr mali extravagantnú svadobnú ceremóniu vo virtuálnom svete. No ešte pred svadbou Amy prichytila svojho budúceho, ako jeho počítačová postavička sexovala vo virtuálnom svete s počítačovou prostitútkou. Veľkodušne mu odpustila.
No v apríli tohto roku ho znova načapala a on priznal, že má on-line aféru so ženou z USA a sú zasnúbení – ako inak, on-line. David sa vyjadril, že jeho skutočné manželstvo je tak trochu žart a Amy trávi všetok čas pri ďalšej populárnej hre World of Warcraft.
"Nikdy nič neurobila v domácnosti, stále sedela pri počítači. Keď som chcel, aby so mnou strávila nejaký čas, tak to bolo pre ňu príliš veľa, nemohla sa odtrhnúť od hier”, povedal Pollard. Virtuálny rozvod mali v máji, skutočný bude budúci týždeň.
Toľko správa zo sveta reálneho, ktorý bol vytvorený virtuálnym. Tak som si sadol do virtuálneho sveta slovníkov na internete a našiel som si presnú definíciu floskuly. Je to „prázdna fráza, bezobsažný výraz alebo veta, slohovo nadnesený alebo obecne platný, no neprecítený, prázdny obrat.
Sú to výrazy, ktoré príliš častým používaním stratili životnosť a obsah.“ Je evidentné, že manželstvo týchto dvoch stratilo životnosť a obsah, určite však nie na základe častého používania. Veď podľa toho, čo som sa dočítal, nikdy obsah ani nemalo. Bolo virtuálne. A často používali len počítač namiesto samých seba. Ich samotný život sa stal floskulou.
Floskuly máme okolo seba neustále, sú šírené všetkými médiami, politici sa už ani inak nevyjadrujú, a mnohí z ľudí okolo nás komunikáciu s okolitým svetom cez floskuly adoptovali ako modus operandi. Keď počujem pri rozhovore so športovcom, aké to bolo, tak vyjadrenia typu „ Sústredil som sa len na tuto príležitosť, plne som sa koncentroval. Výsledok sa dostavil. Beriem závod (zápas) jeden po druhom. Urobím všetko pre to, aby som mohol pokračovať takto i naďalej“ sú floskuly.
Takéto vetičky, ak neviete, kto ich povedal alebo v súvislosti s akým športom, sú len floskulami. Môžu byť použité či pri sume, šachu alebo lacrosse. Nič nehovoriace zhluky slov, ktoré môžu byť napasované na čokoľvek. Stráca sa individualita, ľudia sa vyjadrujú v klišé a všetci naokolo sa tvária, aké múdre slová práve počuli. Sme tak civilizovaní a „politicky korektní“, že nevieme povedať „Povedz nám čosi reálne, zo seba a o sebe, a nie naučené floskuly.“
PS: Koľko takých floskulákov máte okolo seba?
Ďalšie blogy Imricha Gála:
Máte dosť?
Drogy naše každodenné
Prišelci v Piešťanoch

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava