Halloween je pre Ameriku sviatok detí a zábavy

  • Nezaradené
  • 11. novembra 2008, 08:31
  • Autor:Adriana Drahovská

Viete, čo znamená Halloween? Podľa niektorých zdrojov tento názov pochádza zo slovného spojenia All Hallows Eve (Večer všetkých svätých). Oslavuje sa 31. októbra, deň pred oficiálnym kresťanským sviatkom.

Jeho historický pôvod však dnes pozná už málokto a pre Ameriku je viac menej synonymom zábavy.  Američan, žijúci v Piešťanoch, si myslí, že Halloween má korene v Írsku a strašidelné masky mali zrejme odohnať z domu zlých duchov. Dave Lundeen nám porozprával o tom, ako ho slávia v USA, teda krajine, z ktorej sa rozšíril do celého sveta. Dave pochádza z Newingu v štáte Connecticut. Len pár hodín cesty od jeho bydliska je vzdialené mesto Salem, kde v roku 1962 vyvolalo nevysvetliteľné správanie niekoľkých mladých dievčat najznámejší hon na čarodejnice v dejinách Ameriky.

Žartík alebo pôžitok


Okrem zábavy sa v USA noc na prelome októbra a novembra spája aj s bosoráctvom, čarodejníctvom či nadprirodzenými javmi. Hovorí sa, že počas nej duchovia vyvíjajú väčšiu aktivitu ako inokedy. „Niektorí ľudia týmto sviatkom doslova žijú. Už začiatkom októbra si vyzdobia domy všetkým možným od strašidiel, kostier, pavúkov až po množstvo svetiel.

Počas Halloweenu potom otvoria dvere svojich príbytkov verejnosti," hovorí Dave. Ľudia si dom môžu poobzerať zvonku i zvnútra a návštevníci by mali doniesť nejaké jedlo či aspoň potraviny. Tie potom domáci odovzdajú ľuďom v núdzi alebo bezdomovcom.
„Keď sa zotmie, na ulicu sa vyroja deti a zvonia pri každých dverách s výkrikom trick or treat," pokračuje, „znamená to čosi ako žartík alebo pôžitok. Malá zlomyseľnosť pre tých, ktorí sa nevykúpia sladkosťou, je dovolená."
Najčastejšie to býva napríklad rolka toaletného papiera, ktorú výmyselníci prehodia cez plot a narobia majiteľovi domu kopu práce s jeho odstraňovaním. Decká, oblečené v maskách, chodia zväčša po domoch v susedstve, menšie aj v sprievode rodičov a nosia si so sebou košíky alebo tašky, ktoré majú v závere večera plné cukríkov.

Halloween je teda v Amerike vnímaný najmä ako sviatok detí a mládeže.

Na cintorín nejdú


Pre tínedžerov, študentov a dospelých znamená halloweenska noc aj „party-time". Party a oslavy začínajú niekedy už týždeň vopred. Daveova manželka Zuzana, ktorá pochádza z Piešťan, si myslí, že si na oslavách obchodníci riadne namastia vrecká.
„Pár mesiacov predtým sa supermarkety zaplnia oranžovo-čiernymi cukríkmi, tekvicami a maskami," vraví. Podľa jej manžela sú ľudia ochotní za ne minúť stovky dolárov. „V obľube majú nielen tekvice a strašidelné prevleky, ale aj všelijaké zábavné kostýmy, napríklad sa oblečú ako automatická práčka."
Cirkevný význam sviatku sa v USA zdôrazňuje iba málokedy a Pamiatku zosnulých v štátoch nepoznajú vôbec. „U nás nie je zvykom chodiť v tomto období na cintoríny a zapaľovať sviečky tak ako tu," vysvetľuje Dave.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav