Cenu vody zvyšujú investície vodární

  • Nezaradené
  • 11. novembra 2008, 08:19
  • Autor:Viera Dusíková/Michal Petruška

Pred časom sme vás informovali o budovaní vodovodného potrubia z Hubiny do Lúky (PT 41/08). Keď si spoločnosť, zaoberajúca sa predajom pramenitej a dojčenskej vody Lucka, môže dovoliť vybudovať šesť kilometrov dlhý vodovod na to, aby rozšírila ponuku značiek svojich nealkoholických nápojov, napadlo nás, či by si podobný luxus nemohli dovoliť Piešťanci.

Voda z Hubiny je čistá, nepotrebuje špeciálne úpravy. Má ideálne chemické zloženie, môžu ju piť aj dojčatá. Za tvrdú vodu platíme 24 korún Piešťany sú akcionárom Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS), ktorá nám zabezpečuje dodávku pitnej vody a zbavuje nás odpadovej.
Či by sa TAVOSu oplatilo vynaložiť obrovské investície na vybudovanie náročného vodovodu – aj cez rieku Váh, je otázne. Ale ak spoločnosť realizuje stámiliónové až miliardové investičné akcie, buduje kanalizácie, čistiarne odpadových vôd a disponuje modernými laboratóriami, možno by náš nápad nemusel byť utópiou.
Dnes každý odberateľ TAVOSu platí za kubík dosť tvrdej pitnej vody takmer 24 korún. Za stočné, teda za odvod odpadu, platíme ešte viac -28,37 Sk/m3. Prečo platíme za vodu tak veľa? Veď v susedných Drahovciach platia takmer len tretinovú cenu.

Drahovčania to vyriešili po svojom


Drahovčania vzali rozum do hrsti a vodu si doviedli do svojich domácností sami – a o dve tretiny lacnejšie. „Nás vyjde kubík pitnej vody iba desať korún. Ak by sme sa vyšplhali hoci aj na pätnásťkorunovú hranicu, ešte stále máme oproti Piešťancom náskok," konštatuje starosta Emil Hubinák.
„Aj keď zo zákona sme akcionárom Trnavskej vodárenskej spoločnosti, ide len o formalitu. Vybudovali sme si vlastný vodovod po tom, čo sme sa dozvedeli, že TAVOS nemôže všetkým akcionárom – čiže obciam bez vodovodnej a kanalizačnej siete, vyhovieť. Vodu berieme zo zdroja neďaleko mobilného vysielača pri Dolných Voderadoch," dopĺňa Hubinák.
Výstavbu vodovodnej siete Dra-hovce financovali z prostriedkov ministerstva životného prostredia a z vlastných zdrojov. Pitnú vodu má tak s výnimkou dvoch ulíc celá dedina.

TAVOS zisk investuje


Cena dodávanej pitnej vody súvisí podľa generálneho riaditeľa TAVOSu Mareka Gálika okrem iného aj s tým, že TAVOS na rozdiel od obcí disponuje aj zásobarňami pitnej vody a laboratóriami na jej kontrolu.
„TAVOS má svoje akreditované laboratórium, nie prepychové, ale také, aby zodpovedalo nielen zákonom SR, ale i požiadavkám EÚ. Jeho zriaďovanie bolo finančne náročné, rovnako ako prevádzka. Držíme cisterny a iné zariadenia na núdzové zásobovanie vodou, havárie, ktoré môžu byť veľkého rozsahu. Robí tak aj prevádzkovateľ v obci, kde nepôsobí TAVOS? Ako sú pripravení na riešenie takýchto situácií?" osvetľuje problematiku cien vody Marek Gálik.
„TAVOS tiež odvádza zo zákona štátu peniaze za každý „zo zeme" odobratý meter kubický vody. Mnohé obce ako prevádzkovatelia tak nerobia…," dopĺňa generálny riaditeľ TAVOSu. Pokiaľ ide o zisk, spoločnosť ho celý investuje do budovania nových kanalizácií v obciach.
V roku 2007 činil zisk spoločnosti po zdanení necelých 20 miliónov korún. Len rozostavané stavby kanalizácií vo viac ako 30 obciach, ktoré sa v súčasnosti budujú, si však podľa Gálika vyžadujú náklady viac ako 1,5 miliardy korún.

Cena je regulovaná


„Ceny regulujeme podľa opodstatnenej a preukázateľnej výšky oprávnených nákladov a primeraného povoleného zisku stanoveného na meter kubický dodanej pitnej alebo odvedenej odpadovej vody," informoval nás hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták. Znamená to, že ten, čo má nízke náklady a nejde mu o zisk, si môže dovoliť ísť s cenou vodného i stočného dolu.
Lupták ale dodáva, že v budúcom roku sa budú ceny regulovať aj metódou „price cap", teda cenového stropu. „Pri tejto metóde budú východiskom už stanovené ceny, ktoré vychádzajú z oprávnených nákladov a primeraného zisku." V súčasnosti ministerstvo životného prostredia pripravuje novelu zákona o vodách. Čo prinesie, uvidíme…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava