Kde piť pivo a nesmrdieť ako popolník?

  • Nezaradené
  • 28. októbra 2008, 10:24
  • Autor:Daniela Serišová

Pokiaľ idete do pivárne alebo baru musíte rátať s tým, že vás vo dverách privíta nikotínová clona. Už pri rozhodnutí ísť si niekam sadnúť súhlasíte s tým, že budete sedieť v cigaretovom dyme.

Zákon na ochranu nefajčiarov dnes totiž zakazuje fajčenie len v reštauráciách a podnikoch, kde sa dá najesť. Ak sa vám, teda, nepodarí presvedčiť priateľov navštíviť jednu z mála nefajčiarskych pivární, ktoré fungujú aj v Piešťanoch.

Sečon bol prvý


Jedným z mála nefajčiarskych podnikov v Piešťanoch je piváreň Sečon na Teplickej ulici. Majiteľ Štefan Vyskoč ju otvoril pred Vianocami. Pre nefajčiarsku piváreň sa rozhodol preto, lebo sám je nefajčiar a myslí si, že ľudí, ktorí nefajčia a majú radi pivo, je stále dosť. „Nevidím dôvod, prečo by sa mala väčšina podriaďovať menšine," hovorí a dodáva, že dokonca aj fajčiari si pochvaľujú čistý vzduch v pivárni.
Štefan hovorí, že mať nefajčiarsku piváreň nie je úplne jednoduché. Priznáva, že mnohí zákazníci, ktorí do pivárne prídu, sa po zistení, že je nefajčiarska, postavia a odídu. Napriek tomu sa na nedostatok hostí nesťažuje. Najväčšie tržby máva podľa vlastných slov cez zimné víkendy. Práve vtedy vraj veľa ľudí vyhľadáva podniky, kde sa nefajčí, a kde sa dá v teple príjemne posedieť.
Ďalším nefajčiarskym podnikom je Kantína na Kúpeľnom ostrove. Nefajčí sa v ňom od nepamäti. Nová spolumajiteľka kaviarne Katarína Orviská hovorí, že aj keď sa majiteľ Kantíny nedávno zmenil, rozhodli sa tradíciu nefajčiarskeho podniku zachovať.
Kantína bola podľa nej nefajčiarskym podnikom hlavne z technickým príčin, pretože v nej bolo takmer nemožné zabezpečiť poriadne vetranie. Orviská dodáva, že zákazníci si veľmi pochvaľujú nezafajčené ovzdušie a fajčiari bez problémov chodia fajčiť von.
Posedieť si bez nikotínu môžete aj v Českom Budíku na Teplickej ulici, kde sa nefajčí od prvého apríla. „Zákazníci si zo začiatku mysleli, že ide o žart. Sám som nefajčiar, a keďže viem, že ľudí, čo majú radi pivo a nefajčia je dosť, rozhodol som sa fajčenie zakázať," hovorí majiteľ krčmy Juraj Veres.
Za jeho rozhodnutím stoja aj ženy. „Viem, že keď idú večer von, tak sa navoňavkujú a také chcú z podniku aj vyjsť. Zmenu však privítali aj fajčiari. Fajčia menej a nemusia mať pre návštevu krčmy zvlášť oblečenie, ktorého zápach im neprekáža. Viac ako pivárom zákaz fajčenia prekáža kávičkárom. Tí si kávu bez cigarety nevedia dať," opisuje Juraj Veres ako zákaz poznačil správanie sa zákazníkov. Hovorí však, že podnik prišiel iba o jedného klienta, ostatní stabilní návštevníci sa prispôsobili – chodia si zapáliť von na ulicu, kde pribudol popolník.

Anjel váha už roky


O podobnom kroku už dlhé roky hovorí aj majiteľ a barman krčmy U anjela na Vážskej ulici Gabriel Ba-bač. Ak si u neho zapálite cigaretu, svojským spôsobom vás upozorní, že od nového roku si už v tejto krčme pri pive nezapálite. Problémom však je, že túto výstrahu opakuje už niekoľko rokov, a tak ju nikto vážne neberie. „Dvanásť rokov pracujem vo fajčiarskom podniku a už mám toho dosť. Hlavne cez zimu je to na nevydržanie. Oblečiem si čisté oblečenie a za dve hodiny smrdím ako zdochlina. Cez zimu mi utekajú peniaze do luftu, pretože fajčiarsky podnik treba vetrať," rozohňuje sa majiteľ.
Zároveň však dodáva, že jeho manželka fajčiarka predstavu o nefajčiarskom podniku nepodporuje. Hoci Gabrielovi Babačovi cigaretový dym prekáža, víťazia v ňom obavy z toho, že po zmene krčmy na nefajčiarsku by mohol prísť o klientelu.
Vraví však, že niektorí kamaráti jeho zámer podporujú a uisťujú ho, že do podniku začnú chodiť noví ľudia. Tí, ktorí tam nikdy neboli len preto, že sa tam nefajčí. Či teda bude z Anjela ďalší nefajčiarsky podnik, je otázne. Dilemu majiteľa zrejme vyrieši až nový zákon na ochranu nefajčiarov, ktorý by fajčenie v baroch a krčmách zakázal, ten je však zatiaľ na Slovensku v nedohľadne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava