K doprave sa bude môcť vyjadriť každý

  • Nezaradené
  • 28. októbra 2008, 10:20
  • Autor:Adriana Drahovská,

Na prístupových cestách do Piešťan a aj na niektorých vnútromestských tepnách postávali v stredu doobeda študenti s hárkami v rukách. Poctivo si značili, koľko a akých áut kam smeruje.

Dáta, ktoré zozbierali, budú použité v Územnom generele dopravy nášho mesta. Vypracujú ho odborníci zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity.

Pripomienky občanov sú dôležité


„Generel pochádza od slova generálne, ide teda o celkové riešenie," hovorí manažér projektu Peter Rakšányi, sám dlhoročný Piešťanec. „Skúmame nároky a vzťahy dopravy v meste. Ide najmä o požiadavky pre rozvoj mesta, návrhy jeho občanov, potreby investorov, vodičov, krajinárov, ochranárov," vysvetľuje. Generel, ktorého spracovanie bude mať niekoľko etáp, slúži ako podrobnejšia dokumentácia k územnému plánu.
„Najprv zisťujeme aká je súčasná situácia a tiež, ktorým smerom sa bude vyvíjať. Urobíme dopravný prieskum s pomocou študentov, aby sme zistili odkiaľ, kam, akých vozidiel a koľko ľudí sa potrebuje prepraviť. Potom pripravíme anketové otázky pre verejnosť a výsledky porovnávame s prieskumom."
Ďalšou dôležitou súčasťou sú stretnutia s občanmi. „Mesto nám pripraví priestor na verejné workshopy a obyvatelia môžu prísť so svojimi požiadavkami. Oni vedia, kde majú problém. Napríklad chcú mať na ulici zastávku autobusovej dopravy alebo parkovacie miesta. My ich nakreslíme a pri protichodných názoroch hľadáme vhodné riešenie," objasňuje zástupca spracovateľa.

Štyri scenáre rozvoja


Po vyhodnotení situácie urobia na fakulte niekoľko možných plánov rozvoja. „Podľa vízie, kam mesto smeruje, či sa zameria na priemysel, podnikanie, kultúru alebo cestovný ruch, urobíme tri-štyri scenáre rozvoja dopravy. S nimi opäť vyjdeme medzi ľudí," hovorí ďalej P. Rakšányi.
Na verejných stretnutiach za účasti zástupcov mesta potom vyberú odborníci dva koncepty, ktoré dokumentujú číslami a podrobnejšou grafikou. Znovu ich prerokujú s občanmi a predložia poslancom mestského zastupiteľstva. Volení zástupcovia občanov potom jeden z nich schvália alebo vrátia na dopracovanie. V prípade veľkých zmien a rozdielov oproti územnému plánu je potrebné aj ten zmeniť alebo doplniť.
Príprava a spracovanie gene-relu tak trvá približne rok. Ankety by mali prebehnúť začiatkom novembra a do konca decembra plánujú vyhodnotenie prieskumu.

Parkoviská ako spomaľovače


Peter Rakšányi tvrdí, že Slovensko príliš podlieha tlaku automobilizmu. „V západnej Európe sa už uberajú opačným smerom, zužujú cesty a snažia sa autá vytlačiť z centra." Náhradou môžu byť pruhy pre cyklistov či lepšie fungujúca hromadná doprava.
Najvhodnejšími upokojujúcimi prvkami dopravy nie sú podľa neho takzvané „spomaľovače", ale parkovacie miesta. „Ak vodič vidí, že na ulici stoja autá, dáva si pozor. Vie, že niekto môže vyjsť na cestu, otvoriť dvere, tak radšej spomalí."
Myslí si aj to, že okružné križovatky, ľudovo nazývané kruhové objazdy, nie sú vždy najsprávnejším riešením. „Je to vec módy. Kedysi bolo moderné všade dávať semafory," dodáva P. Rakšányi. Piešťany by podľa neho mali predovšetkým pokračovať v budovaní chodníkov pre cyklistov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava