Astrofilm vyvrcholil európskou premiérou

  • Nezaradené
  • 28. októbra 2008, 10:14
  • Autor:Kamil Fano

Od štvrtka do soboty sa v kine Fontána premietlo 15 filmov v rámci druhého ročníka podujatia Astrofilm Piešťany 2008. Nie všetky filmy však boli o hviezdach.

Patrila medzi ne aj Neznáma Antarktída od Pavla Barabáša, pred ktorým o tomto kontinente diskutovali cestovatelia František Kele a Peter Dolinský. Audiovizuálne pásmo Viliama Kolivošku a hvezdárne Prešov s názvom Žijeme na zemi bolo tak ako aj večerný film o negatívnom ovplyvňovaní planéty Zem človekom. Pohľad na hviezdy sa návštevníkom naskytol až pri večernom pozorovaní oblohy. Komu to nestačilo, mohol si vo vestibule Fontány pozrieť modely kozmických lodí a sond, víťazné kresby celoslovenskej detskej súťaže Vesmír očami detí či fotografie Miroslava Chebena – Sny o Zemi a vesmíre.
Vyvrcholením festivalu bola piatková európska premiéra filmu Gustav Holsťs The Planets od José Francisca Salgada, ktorý pôsobí v Adler Planetarium Chicago. Keďže sa Salgado okrem astronómie zaujíma aj o klasickú hudbu a o grafiku, všetky
tieto záujmy vmiesil do filmu. Bolo teda naozaj čo sledovať. Film snímal planéty našej Slnečnej sústavy od prvých poznatkov a historických snímok (kresieb) až po súčasnosť, detailné snímanie povrchu planét. Bol to naozaj úžasný zážitok až na hudbu, ktorá by sa hodila skôr do nejakej počítačovej hry. Nepomohli jej ani reproduktory, ktoré pri zvuku nastavenom zrejme na maximum riadne chrapčali.
José F. Salgado predstavil aj svoj krátky film s názvom Astronomické obrázky, ktorý bol len grafickou fikciou rôznych záberov z kozmu. Film získal Cenu divákov, no odovzdávania cien sa zúčastnila len hŕstka divákov a aj návštevnosť festivalu bola podpriemerná. Keďže na záverečnú ceremóniu festivalu neprišiel nikto z vedenia mesta, cenu primátora mesta Piešťany odovzdal krajskej hvezdárni v Žiari nad Hronom za film Planéta Zem v rieke času predseda kultúrnej komisie mestského zastupiteľstva Martin Valo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel