Vacuumschmelze hlási pokles objednávok

  • Nezaradené
  • 20. októbra 2008, 18:17
  • Autor:A. Drahovská

Dôsledky svetovej finančnej krízy začínajú dopadať aj na Slovensko. Objavujú sa správy o poklese výroby automobiliek Volkswagen i Peugeot. Podľa analytikov sú ďalšími na rade elektrotechnické podniky. Z oboch týchto odvetví pochádzajú hlavní odberatelia nemeckej firmy Vacuumschmelze, ktorá sídli v Hornej Strede.

Minulý týždeň sme sa dozvedeli, že spoločnosť sa chystá prepúšťať zamestnancov, a tak sme si správu chceli overiť. Hoci jej vedenie tvrdí, že budúcnosť vidí optimisticky, priznáva, že v súčasnosti majú menej objednávok, ako pôvodne očakávali a ďalších pár mesiacov bude neistých.

Prepustili nových


Slovenskú dcéru založila v roku 1997 materská firma z nemeckého Hanau. Ako hovorí jej konateľ Franz-Josef Schulte, závod, ktorý vyrába elektrotechnické súčiastky ako tlmiv-ky, induktívne diely, toroidné jadrá a magnetické systémy, začali budovať z vlastných prostriedkov bez akejkoľvek podpory či úľav od štátu. Pomaly sa rozrastali a dnes zamestnávajú viac ako 900 zamestnancov.
Hromadné prepúšťanie nechystajú, ale predpokladajú zoštíhlenie približne o desať percent. Zatiaľ hľadajú spôsoby, ako to urobiť čo najmenej bolestivo. „Máme tu štyri druhy výroby," vysvetľuje konateľ, „a snažíme sa pracovníkov presúvať podľa potreby. Na začiatku roku sme mali viac zákaziek, ako sa pôvodne plánovalo, preto sme prijali okolo päťdesiat nových ľudí."
Novoprišelci dostali zmluvy na dobu určitú. „V lete vždy zaznamenávame pokles objednávok, ale po dovolenkách sa obvykle situácia zlepší," tvrdí Franz-Josef Schulte, „tento rok sa však tak nestalo." Ku koncu septembra teda nepredĺžili zmluvy dvanástim robotníkom a rovnaké množstvo ich odišlo z vlastnej vôle.

Tridsať ľudí požičali inde


Ďalších tridsať pracovníkov požičali do spriatelenej firmy. Vedúca personálneho oddelenie Elena Uhlíková vraví, že si takto pomáhajú pri problémoch obojstranne. „Zamestnanci vedia, do čoho idú, zostávajú ako naši kmeňoví. Je to tak trochu riziko, lebo sa im tam môže zapáčiť." Za tými, ktorým zmluva končí v decembri, sa však zrejme brány závodu zatvoria. Ide asi o desať ľudí.
„Záleží to od situácie. Začali sa šíriť poplašné správy a niektorí si našli nové miesta. Ak by tento odliv pokračoval, budeme ich potrebovať," dopĺňa vedúca personálneho. Manažér firmy si myslí, že v okolí existuje fluktuácia výrobných pracovníkov: „Ľudia si hľadajú lepšie podmienky. Odchádzajú aj do Anglicka či Írska." Ak by firma teraz dostala ďalšie nové zákazky, celý proces od zistenia potreby materiálu, cez jeho objednávku by trval niekoľko mesiacov. Na výrobe by sa prejavil až začiatkom budúceho roku.
Október majú zatiaľ pokrytý, november bude podľa konateľa zrejme trochu neistý. Obavy z budúcnosti si ale nepripúšťa: „Každý deň sledujeme stav plánu a objednávok." Franz-Josef Schulte si uvedomuje, že osobný dopad straty práce je pre jednotlivca ťažký, no každý manažér musí strážiť náklady. „Radšej by som podpisoval zmluvy o prijatí, lenže momentálne máme, jednoducho, viac ľudí ako nám treba," dodáva.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel