Dom umenia praská vo švíkoch – umením

  • Nezaradené
  • 20. októbra 2008, 18:04
  • Autor:V. Dusíková

V Dome umenia nájdete tri pozoruhodné výstavy. Tú prvú, počtom exponátov najbohatšiu a najpestrejšiu, inštalovali mladí umelci – študenti aj absolventi VŠVU v Bratislave a Inštitútu tvorivej fotografie Sliezkej univerzity v Opave.

Pozostáva z viac ako stovky exponátov – bronzových sôch, fotografií, olejomalieb, suchých ihiel, grafík, inštalácií, návrhov moderných vzorov tričiek, mikín a nohavíc i nápaditého priemyselného dizajnu.

Vlákno Martiny Minárikovej

Druhú výstavu s názvom Vlákno autorky originálnych šperkov Martiny Minárikovej obohacujú snímky z počítačového mikroskopu. Mináriková sa vo svojej tvorbe necháva voľne inšpirovať štruktúrou, tvarom i procesmi miniatúrnych molekúl našej nervovej sústavy. Ich fotografie inštalované na výstavných paneloch ohromujú i fascinujú zároveň. Nájdete tu 3D rekonštrukcie nervových buniek mozgu, cytoskelet – proteínovú bunkovú sieť, štruktúru morfínu, červených, bielych krviniek aj krvných kapilár… O tvorbe Martiny Minárikovej hovorí psychiater z Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe, Oldřich Vinař: „Vo výkladoch zlatníctiev, na rukách, hrdlách i zátylkoch žien len výnimočne nachádzame šperk, ktorí prekvapí svojou novotou. Je to nádherné, keď štruktúra a činnosť mozgu inšpiruje umelkyňu, ktorá hľadá nové cesty pri objavovaní materiálov a tvarov vhodných na uspokojenie túžby – skrášliť človeka!"

Dejiny slovenského ochotníctva Dolnej zeme


Tretiu výstavu – z dejín divadelníctva našich krajanov žijúcich v Dolnej zemi – z Maďarska, Srbska, Chorvátska a Rumunska môžete obdivovať od tejto nedele na druhom poschodí stánku kultúry. Je to úvodná výstava pri príležitosti celoslovenského podujatia – Dní Slovákov žijúcich v zahraničí. V nedeľu večer ju sprevádzala nielen vernisáž, ale aj predstavenie ochotníckeho divadla Janka Čermana zo slovenskej dedinky Pivnica, nachádzajúcej sa v Srbsku. Ochotnícke divadlo v tejto dedinke už o rok oslávi storočnicu, je známe na celom svete. Bolo zaujímavé pozorovať potomkov Slovákov, ktorí prišli do vysnívanej Dolnej zeme po rieke Dunaj na pltiach asi pred tristo rokmi. Hovorili čírou, peknou, trošku zakonzervovanou slovenčinou. Ale vďaka prízvuku a mäkkosti koncoviek sme na vernisáži rozpoznali Pivničiarov od našincov a mohli ich bez obáv požiadať o zaujímavé rozhovory. Tie prinesieme v nasledujúcom vydaní.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava