Pripiť si na Deň zdravia možno aj s vodou

  • Nezaradené
  • 14. októbra 2008, 10:17
  • Autor:Viera Dusíková

Piešťanský Deň zdravia som si tentoraz užila naozaj v dobrom zdraví. Nie ako pred dvoma rokmi, keď redakciu kompletne skolila viróza a jediným jej zdravým elementom bol fotograf.

A tak som si plná pracovnej eufórie okrem všetkých pochúťok racionálnej a biovýživy zloženej z vitamínov, minerálov, stopových prvkov a čojaviem ešte čoho vyskúšala pri stolíkoch aj chuť tohtoročných jabĺčok, melasy, morských rias, špaldy, zeleninových a obilných šalátov, zeleného čaju, čo odbúrava tuk z pečene, pohánkovo-fazuľovej baby, ryžových lupienkov či ovsených keksíkov. Na chvíľu som si aj obula botasky, ktoré chodia samy, pardon, ktoré na nohách ani necítite, také sú ľahučké. Vystavovali ich u nás predajcovia z Česka.
Zo stovák rôznych zaujímavých produktov ma upútali fľaštičky s domácimi bylinkovými extraktmi a nazbierané bylinky študentky záhradníctva Magdalény Seidlovej. „Pripravujem sa na komplexnú odbornú maturitnú prácu s názvom Bylinky pre zdravie. A tak som sem prišla predviesť, čo bude jej súčasťou," prezradila.
Pri viac ako tridsiatich stolíkoch zväčša piešťanských organizácií, združení a spoločností propagujúcich zdravie sa vystriedalo množstvo ľudí. Predrať sa pomedzi nich s fotoaparátom v ruke bola riadna fuška. Podarilo sa nám nafotiť tancujúcu a spievajúcu Krakovienku s Vavrineckou trojkou, ale aj country skupinu Wanted, ktorá musela trošku stlmiť decibely, aby vyšla v ústrety okolitým promotérkam a ich bubienkom.
Kým národ vo foyeri KSC Fontána ochutnával zdravé výrobky a meral si tlak krvi a cholesterol, v kine sa rozprúdila diskusia s primátorom mesta a zástupcami nemocnice a kúpeľov. Zástupcovia našich dobrovoľných organizácií sa zaujímali, či bude/nebude v Piešťanoch aj naďalej nemocnica, ako sa zlepší kvalita práce jej zamestnancov, ako jej mesto a kúpele pomôžu, čo urobí mesto pre vznik hospicu, ako kúpele vyjdú v ústrety chorým dôchodcom alebo či bude v bývalej škole na sídlisku Adama Trajana sľubovaný domov sociálnych služieb.
Dozvedeli sa, že piešťanská nemocnica bude aj naďalej slúžiť ľuďom a sťažnosti (ale aj pochvaly) na jej personál a služby treba napísať a adresovať vedeniu tohto zariadenia, mesto už hospic podporilo symbolickým prevodom budovy bývalého kultúrneho domu v Kocuriciach a kúpele sa snažia vyjednávať zľavy s poisťovňami, aby sa mohli našinci lacnejšie kurírovať. A čo sa týka bývalej školy, spomínané zariadenie by malo uzrieť svetlo sveta. Záleží len na tom, či mesto uspeje vo výzvach s pripravovaným projektom.
A keďže je známe, že ani mlieko nemusí byť pre všetkých ľudí zdravé, podala bývalá predsedníčka celiatikov v našom meste zaujímavý návrh – pripíjať si na Deň zdravia nie mliekom, ale čistou vodou. Môže byť, na zdravie!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava