Základná umelecká škola má nového šéfa

  • Nezaradené
  • 13. októbra 2008, 19:52
  • Autor:Adriana Drahovská

Nový riaditeľ Základnej umeleckej školy (ZUŠ) v Piešťanoch má za sebou zaujímavú hudobnícku kariéru. Štyridsaťtri ročný Kamil Vavrinec pochádza z Novák a hru na pozaune (dychový nástroj s pohyblivým znižcom) vyštudoval na konzervatóriu v Žiline.

Hral s mnohými telesami zvučných mien ako Orchester Pavla Zajačka, Gustáva Broma či Tanečný orchester Československého rozhlasu (TOČR), neskôr BigBand Rádio Bratislava. Pochodil Európu, okrem iného aj s muzikálovým orchestrom z Broadway, s programom Leonarda Bernsteina a STARGALA 1993, kde účinkovali hviezdy ako Liza Minelli či Ray Charles. Nahrával s Vašom Patejdlom, Jankom Ledeckým a pred pár rokmi zakotvil ako učiteľ piešťanskej ZUŠ-ky. Od prvého augusta sedí na riaditeľskej stoličke.
Aké boli vaše prvé kontakty s hudbou?
– Začínal som tak ako väčšina v bývalej ľudovej škole umenia. V Nová-koch sme mali veľký dychový orchester a len čo sme sa naučili pár tónov, učitelia nás „hodili do vody" a začali sme chodiť na vystúpenia. Museli sme prekonať trému a zosúladiť sa s ostatnými hráčmi, čo bolo dosť ťažké, ale motivovalo nás to.
Zrejme dosť silná motivácia…
– Áno, pokračoval som v štúdiu na konzervatóriu a hrám vlastne celý život. Aký druh hudby vás oslovil najviac? – Nerád ju rozdeľujem podľa žánrov, podľa mňa sú len dva druhy hudby – dobrá a zlá. Takou mojou srdcovou záležitosťou je však Big band, džezové, swingové melódie.
Prečo ste opustili hviezdny svet a ako ste sa dostali do Piešťan?
– Muzika bola fajn, ale cestovanie ma už unavovalo. Keď mi v roku 2003 zavolal kolega Marián Zeman, ktorý tu učil dychové nástroje, či by som ho nemohol na pol roka zastúpiť v škole, tak som súhlasil. Začal som pracovať na čiastočný úväzok a nakoniec som tu ostal natrvalo. V zime som robil kuriča a pomáhal som aj s počítačmi.
Medzi hraním a učením je predsa len rozdiel, zvykli ste si?
– Skúsenosti s deťmi som nabral v Prievidzi, kde som nastúpil po vojne ako učiteľa vedúci dychového súboru. Rád by som podobné teleso založil aj v Piešťanoch, kedysi tu fungoval aj big band či dychovka. Máme sláčikový orchester, potom komorný a ľudový súbor Kolovrátok, ale chýba zoskupenie pre dychové nástroje. Len neviem, či nájdeme dostatok hráčov, lebo nám odchádzajú absolventi a nemajú vhodných nástupcov. Dnes si žiaci vyberajú najčastejšie gitaru a keyboard.
Vyučujete ale aj hru na bicích?
– Bicie boli mojím druhým nástrojom na konzervatóriu a vyučujem ich asi tri roky. Jeden z mojich šikovných žiakov sa chcel naučiť hrať na bicích, tak sme si opravili súpravu a začali. Roznieslo sa to a prihlásilo sa veľa ďalších záujemcov. Najmladší žiak je teraz prvák, ale učíme aj dospelých. Podujal sa na to aj môj bývalý kolega, lebo ako riaditeľ už nemám toľko času. Problém však býva i s cvičením, v paneláku sa to veľmi nedá.
Umelecká škola však nie je iba o hudbe…
– Áno, v Piešťanoch máme tri základné odbory. Okrem hudobného ešte výtvarný a tanečný. Myslím si, že sú na veľmi dobrej úrovni. Žiaci chodia na súťaže, výstavy, učia sa päť druhov tanca a účinkujú v súboroch Striebornička, Austedis, Bella. Kedysi tu pôsobil tiež literárno-dramatický odbor a rád by som túto tradíciu obnovil. Chýbajú nám však adekvátne priestory. Dali sme požiadavku na mesto, ktoré nás financuje, na rekonštrukciu podkrovia. Ak sa to podarí a bude záujem, mohli by začať fungovať tam.
Aké máte plány dobudúcna?
– V prvom rade ide o základné veci, zabezpečenie chodu školy, získanie nových priestorov. Ďalej postarať sa o dve budovy na Teplickej, jednu na Štúrovej ulici, vysunuté pracoviská na sídlisku Adam Trajan, v Rakoviciach a Veľkých Kostoľanoch. V triedach na začiatku Teplickej ulice sú ešte gamatky, tam plánujeme prerobiť kúrenie, v ďalšej budove sa bude rekonštruovať terasa. Postupne treba obnovovať učebné pomôcky, rád by som získal aj nejaké počítače, softvér, dnes už to patrí k základnému vybaveniu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav