Schvália poradovník na nájomné byty

  • Nezaradené
  • 13. októbra 2008, 19:41
  • Autor:Adriana Drahovská

Na svojom októbrovom zasadnutí bude mestská rada schvaľovať poradovník na nájomné byty mesta. Šesťdesiat osem bytov na Bodone bolo postavených v roku 2002. V súčasnosti sú jediné, ktoré sa priebežne uvoľňujú na dočasný pobyt.

Nové samospráva stavať neplánuje a k dispozícii nemá ani takzvané sociálne bývanie. Kto si teda môže byt od mesta prenajať a aké podmienky musí splniť?

Bývať môžu najviac šesť rokov


Podľa referentky pre bytovú oblasť Tatiany Kubovej v súčasnosti disponujú na mestskom úrade dvomi typmi nájomných bytov. Prvým je 48 pôvodne štátnych bytov, ktoré si ich nájomníci neodkúpili, ale majú na kúpu prednostné právo. Z týchto sa však už viac ako desať rokov žiadny neuvoľnil.
Druhým typom sú priestory v nájomnom dome na Čachtickej ulici na Bodone. Ide o päť trojizbových, 43 dvojizbových a 20 jednoizbových bytov. „V súčasnosti sú plne obsadené, ale niektorí nájomníci priebežne odchádzajú, preto robíme poradovník pre náhradníkov," vysvetľuje T. Kubová.
Byty mesto prenajíma iba na určitú dobu. „Keď záujemcovia splnia podmienky, dostanú zmluvu na tri roky. Potom môžu požiadať o predĺženie na ďalší rok," hovorí. O predĺženie zmluvy môžu nájomníci požiadať celkovo trikrát, a tak na Bodone bývajú najviac šesť rokov. Dovtedy si svoju situáciu musia vyriešiť.
Minulý rok si zmluvy nepredĺžilo a dočasné domovy opustilo desať nájomníkov, a na ich miesta mohli prísť náhradníci.

Za deti plus body


Poradovník náhradníkov zostavuje mesto podľa potreby. Posledný uzavreli začiatkom septembra tohto roku. Dostalo sa do neho 15 žiadateľov, šiesti nesplnili podmienky. Podmienkou zaradenia je trvalý pobyt v meste minimálne tri posledné roky, žiadateľom môže byť iba človek, ktorý nie je a nikdy nebol majiteľom, spoluvlastníkom ani užívateľom bytu či domu a má príjem svoj alebo rodinný viac ako 1,5-násobok a menej ako trojnásobok životného minima. Mesto sa tak istí, že bude schopný splácať nájom.
„Žiadosti schvaľuje bytová komisia a určuje miesta v poradí podľa bodovacej tabuľky," uvádza referentka pre bytovú oblasť. Nerozhoduje preto termín odoslania, ale momentálna situácia záujemcu o nájom. Plusové body dostanú napríklad rodiny s dvomi deťmi či tí, ktorí bývajú v jednom byte s viacerými osobami.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj