Mafiáni nehovoria „papľuh“, tvrdí scenárista Mafstory

  • Nezaradené
  • 13. októbra 2008, 19:59
  • Autor:Adriana Drahovská

Karol D. Horváth a Dušan Taragel sú spisovatelia, ktorí majú spoločný rok narodenia (1961) a so svojimi knižnými debutmi obaja prišli až po tridsiatke. V ich dielach je podľa K. D. Horvátha „veľa potu, krvi a iných telesných štiav…“.

Pracujú tiež v tíme piatich scenáristov, ktorí rozosmievajú divákov v seriáli Mafstory o slovenských mafiánoch. Beseda s nimi pod názvom Všetko v jednej línii, nahrávaná pre rozhlas, sa konala v stredu osemnásteho septembra dopoludnia v mestskej knižnici. Z rozprávania autorov, ktorí milujú pokleslé literárne žánre ako horor, sci-fi či komiks, sa prítomní študenti piešťanských stredných škôl dozvedeli okrem iného, že písanie začína čítaním a vyrobiť situačnú komédiu je hotová matematika.
Môžu sa pri nej použiť aj erotické scény, nadávky a vulgarizmy, ale iba niektoré. Hovorili aj o tom, že Timrava bola under-groundom svojej doby a Jozef Miloslav Hurban hrdinom, keď si vzal za ženu prvú slovenskú herečku. Bola som preto zvedavá, na čo sa budú tínedžeri pýtať, netradičná beseda však na počudovanie skončila bez otázok študentov. Tvorcov mafiánskych replík sme preto vyspovedali aj my.
Myslíte si, že ste študentov zaujali?
D. Taragel: Neviem, akonáhle to smrdí oficialitou, nahrávkou do rozhlasu, tak sa človek musí brzdiť. Nemôže sa uvoľniť a povedať všeličo priamejšie, nastúpi autocenzúra. Snáď sme ich v niektorých momentoch zaujali a neuspali.
Ako ste sa vlastne dostali k Mafstory?
K. D. Horváth: Odišiel im zo seriálu herec hlavnej postavy a mali nejaké problémy. Poznal som sa s dramaturgom programu a on ma oslovil, aby som mu povedal, ako by som ich riešil. Ja som tam na chudáka valil asi dve hodiny svoje názory, až nakoniec povedal: „Keď si taký múdry, nechceš to skúsiť napísať?" Tak vznikla naša spolupráca a dúfam, že pri mne sa to trochu vydarilo, lebo krátko na to pribudol Dušan a vlastne vstúpila do projektu celá partia, ktorá je tam teraz. Z pôvodných autorov zostal len jeden.
Aká je životnosť situačnej komédie?
D. Taragel: Pokiaľ budú čísla, sledovanosť. Keď začnú klesať, a zistí sa, že je to dlhodobý jav, nie pre nápady, lebo scenáristi sa dajú vymeniť, ale skôr typ humoru je už tak omletý, že diváci ho prestali sledovať, urobí sa posledný diel. Možno si aj herci vydýchnu (smiech). Niektoré sitkomy ale trvajú roky, aj my už píšeme piatu sériu, nejaký osemdesiaty štvrtý diel. Mafiáni chystajú veľkú svadbu, plánovali sme, aká kytica, torta, dary, čo sa stane, ktorí hostia prídu. Vyzerá to niekedy ako vojenské manévre.
Dokážete písať pod tlakom termínov?
K. D. Horváth: Píšem iba tak, nikdy nie do šuplíka. Nemám potrebu sa vypisovať, ale skôr podať príbeh. Písanie je veľmi štruktúrovaná a náročná činnosť. Keď sa mám do neho pustiť, tak musím vedieť prečo.
Z čoho čerpáte inšpiráciu?
D. Taragel: Keď občas pozerám, čo dajú na papier kolegovia, škrípem zubami od bezmocnej závisti, hovorím si, ako on dokázal z toho h… urobiť bič, čo tak plieska. Nejde ani o nejaké zážitky, skôr o schopnosť vyhrať sa s vetičkami, čo si tie postavičky hádžu, aby mali nejaký dej. Občas zachytíme aj niečo v novinách, správach, ale niekedy sú to neskutočné zápletky. Z úplne totálnej absurdity sa podarí urobiť najlepší príbeh.
Komici tvrdia, že robiť humor je ťažká vec…
K. D. Horváth: No áno, humor je ťažký, niektorí ho dokonca ani neuniesli. Ono sa zdá, že si tak píšeme, bavíme sa, ale sitkom má veľmi presné pravidlá, aby bol úspešný. Niekoľko desiatok rokov už funguje na iných veľkých trhoch, tak sú dobre zadefinované. Náš dramaturg ich má naštudované, tvrdo na nás tlačí, vie, ako čo urobiť a prečo. Normálne plán A, B, podelené, koľko má byť z ktorého plánu, až do takej miery, že to možno ľudí zarazí. Fungujeme tak, že jeden urobí príbeh, druhý dialógy. Napríklad Dušan píše príbeh, ja som spoluúčastný na príprave, volá sa storyline, a v tom storyline už nielen že mám rozpísané, čo sa udeje, ale aj na koľko strán to má byť, v ktorej miestnosti sa dej odohráva.
Povedali ste, že písanie sa začína čítaním. Čím sa začínalo vaše čítanie?
D. Taragel: Ja som bol taký žrút kníh, že som cez prázdniny čítal aj učebnice, ktoré sme dostali na konci roku. Už si ani nedokážem spomenúť, čo všetko som poprečitoval, brával som po päť kníh z knižnice detských a jednu pre dospelých, lebo mala pekný obal. Mal som rád Osmijanka, ale aj verneovky, príbehy z edície Stopy, detektívky zo Zelenej knižnice. Čo sa dalo, som zhltol a v hlave mi potom z toho vznikol výživný guláš.
K. D. Horváth: Vždy ma fascinovala science-fiction, bavila ma ruská a anglosaská literatúra. Začínal som s Nevedkom, to si pamätajú naši súčasníci. Tam boli krásne absurdné príbehy a dozvedel som sa, že existuje ďalší diel, ktorý u nás nepreložili, kde bol Nevedko na mesiaci a našiel tam hroznú krajinu kapitalizmu. Potom som objavil bratov Strugackých, Stanislava Lema a v puberte mi úplne formátoval hlavu Bradbury.
Hovorí sa, že myšlienky stále okolo nás kolujú a nikto nič nové nevymyslí, len ukradne z toho kolobehu, stáva sa to aj vám?
D. Taragel: Nepoužil by som slovo krádež, vyzerá negatívne. Skôr inšpirácia. Kto má rád horory, ťažko napíše niečo úplne nové. V niečom sa mi páči to, v inom ono, tak sa inšpirujem.
Aký máte názor na šírenie kníh prostredníctvom internetu?
D. Taragel: Nesúhlasím s tým. Podľa mňa má mať čítanie svoju kultúru. Posadíte sa do kresla, vezmete do ruky knihu a čítate. Keď som ju písal, tak som sa nadrel a podľa toho by sa s ňou malo zaobchádzať. Okrem toho je tu nedoriešená aj otázka autorských práv, vzniká rovnaká situácia ako pri sťahovaní hudby z internetu.
K. D. Horváth: Sčasti som presvedčený, že Dušan má pravdu. Na druhej strane si myslím, že poznanie je zdieľané a preto ľudstvo dospelo tam, kde je. Občas si čítam knihy aj na mobile, preto mám taký s veľkým displejom, je dobrý na cestovanie. Určite však pokiaľ spisovateľ žije, treba mu zaplatiť. Aby z toho ne-profitoval dakto, kto na tom nemá žiadnu účasť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava